Hjem Reportasje Linda leder fortsatt

Linda leder fortsatt

For tiden er hun styreleder DNT Drammen og Omegn (DNTD) med sine 12.000 medlemmer, styreleder i Buskerud Orienteringskrets, styremedlem i Norsk Friluftsliv (paraplyorganisasjonen for friluftslivsorganisasjoner i Norge), med i noen arbeidsgrupper i Norsk Orientering og komitéleder i Drammen Rotary.

Man kan jo bli svett av mindre, men den aktive dama er ikke redd for å svette heller. Orienteringsløperen som vant VM-sølv i stafett i 1974, tre kongepokaler, åtte NM-gull og 15 NM-medaljer i perioden 1973 til 1983, ligger ikke på latsiden nå heller. 

 Linda Verde måtte selvsagt holde tale under åpningen av Friluftslivets Hus, her flankert av daglig leder Simon Torgersen i DNTD (t.v.) og Thomas A. Sveri fra FNF Buskerud. Foto: Tom Helgesen

– Jada, jeg løper fortsatt noen ganger i uka og deltar iblant i orienteringsløp. Gressklipperen hjemme hos oss heter for øvrig Linda, så den innsatsen gir også fort en times trening nå i klippesesongen, sier hun og ler.

Imponerende CV

Det var for øvrig også orienteringssporten som førte Linda Verde til Drammen. Sandefjordsjenta traff nemlig Sturla-løper Harald Thon, og dermed ble hun drammenser. Arbeidserfaringen til 69-åringen er mangesidig, og med på CV-en er blant annet byråsjef i Finansdepartementet, byråsjef ved Statsministerens kontor og sportssjef/spesialrådgiver i Lillehammer Olympiske Organisasjonskomité. De siste 19 årene av yrkeslivet var Buskerud fylkeskommune arbeidsgiver. Her har sosialøkonomen fra Universitetet i Oslo vært både fylkesøkonomisjef, assisterende fylkesrådmann og fylkesrådmann før hun ble pensjonist fra desember 2015.

Aktive pensjonister 

– De fleste pensjonister tar det litt rolig, men du tar på deg flere store verv? 

– Jeg ble jo ikke gammel og satt i det øyeblikket jeg ble pensjonist som nesten 66-åring. Hadde jeg hatt en fagstilling og ikke en lederstilling, ville jeg trolig fortsatt i jobb noen år til. Nå bruker jeg kompetansen og kreftene på styrearbeid i organisasjoner som betyr noe for meg. Jeg anbefaler andre pensjonister til å aktivisere seg i organisasjoner de mener er viktige. Det er mange typer oppgaver som skal utføres i organisasjonene, sier hun. 

Forskjellige styreroller

DNT Drammen og Omegn er vel en byens og fylkets desidert største foreninger med sine 12 000 medlemmer, og Buskerud Orienteringskrets består av 21 klubber med rundt 2200 medlemmer. Både i medlemstall og på annen måte er det en stor forskjell på de to ledervervene hennes. – DNT Drammen og Omegn har en profesjonell og relativt stor administrasjon. Det betyr at styret konsentrerer seg om strategiske vurderinger, økonomioppfølging og prinsipielle spørsmål. Den daglige driften tar daglig leder seg av. I orienteringskretsen er det en administrativ ressurs kun én dag i uka, så der må styret også være aktive i planlegging og gjennomføring av aktiviteter, forteller Linda. Hun har ikke regnet på det, men tror gjennomsnittlig det kanskje går med syv-åtte timer i uka på disse to vervene.

En av oppgavene som DNTD-leder er å utnevne æresmedlemmer, og her ser vi Linda Verde sammen med liungen Per Hægstad på årsmøtet i 2018 Foto: Tom Helgesen

Turer i ulikt tempo

Selvsagt er ikke intervjuobjektet vanskelig å be da Byavisas utsendte ber om litt «reklame» for de to store organisasjonene hun leder. 

– Mitt inntrykk er at folk gjerne vil røre på seg, og alle vet at det er bra for helsa. Men at dørstokken kan bli litt høy for å komme i gang. I Turistforeningen kan man delta på mange typer turer, til fjells om sommeren eller på ukebasis i nærområdet, i raskt tempo eller i mer labert tempo. Så dette er en mulighet til å komme i gang – eller fortsette – med gode turvaner. Dessuten er det sosialt. Sjekk hjemmesiden til DNT Drammen og Omegn eller kom innom Turbutikken i Nedre Storgate for mer informasjon om turgrupper og lokale turlag, anbefaler hun. 

– Når det gjelder orientering, er det noe man kan man drive med som turaktivitet gjennom turorientering som nesten alle orienteringsklubber tilbyr. Kart med poster kjøpes lokalt, i Drammen også i Turbutikken. Da kan poster satt ut i terrenget i sommerhalvåret, oppsøkes når det måtte passe. Dette blir rene skattejakten kombinert med tur. Som konkurranseidrett trenes det i kartlesing og løping. Alle o-klubbene tilbyr dette. Informasjon finnes på deres hjemmesider. Å kunne lese kart er en ferdighet man vil ha glede av gjennom livet, enten man skal finne fram i en storby eller man skal finne småstiene i Drammensmarka.

Trives i Drammen

– Hvordan trives for øvrig ei opprinnelig vestfoldjente i Drammen? 

– Veldig bra. Her er det kort vei til alt, både bysentrum og marka. Og jeg ser dette fremheves av alle som uttaler seg om Drammen. Jeg har tilknytning til Bragernesåsen og gleder meg over det fine og varierende terrenget vi finner der. Om vinteren er skimulighetene formidable med stort sett gode snøforhold. Det var mer variabelt med snø rundt Sandefjord da jeg vokste opp. 

– Har du selv noen favoritturer i Drammen? 

– Av de korte, nære turer synes jeg strekningen Åspaviljongen-Sankevollen og videre oppover stiene i Bragernesåsen er veldig fin. Drammens største bøkeskog på Sankevollen er selvsagt noe å bemerke for ei vestfoldjente. Dessuten er jeg veldig glad i turen bak blokkene på Strøtvet og opp til Prins Oscars utsikt. Jeg tar ofte en sti inn til venstre 150 meter etter blokkene, og da kan man følge fjellryggen opp til utsiktspunktet.

Lang frokost

Linda Verdes fritid brukes til annet enn styremøter og i konsulentvirksomheten hun startet som pensjonist. Hun har fått to barnebarn som hun gjerne er sammen med, og eldstemann hentes i barnehagen på Spiraltoppen stort sett én dag i uka. 

– Vi har hus med hage, bærbusker, kjøkkenhage som krever sitt. Denne sommeren har vi også hatt tre høner å passe på. Det var overraskende mye hygge med dem, forresten, og gode eggleggere var de også. Dessuten er jeg en grundig avisleser så frokosten kan bli lang. Sånn går nå dagan, sier den spreke og aktive pensjonisten og smiler. 

Politikere skal også lede

– Med din yrkes-cv er du vel over gjennomsnittet samfunnsinteressert? 

– Ja, veldig. Jeg leser som sagt aviser grundig og følger med på nyheter, Urix og lignende. Jeg registrerer noe forundret at noen mener at våre politikere først og fremst må lytte til folk og tilpasse seg til meninger som uttrykkes. Så enkelt er det ikke etter min mening. Mange saker er komplekse og krever en helhetsvurdering av fordeler og ulemper. Jeg er med og velger politikere som vil bruke tid og krefter til å sette seg inn i komplekse saker og trekker konklusjoner etter en helhetsvurdering. Jeg blir skuffet over politikere som i kompliserte saker går ut og henter sine standpunkt hos enkeltpersoner eller grupper som kan ha sterke særinteresser. Politikere skal også lede, mener den erfarne lederen. 

[email protected]