Hjem Nyheter Lokalt svømmehåp fikk klorallergi – ganske tøft

Lokalt svømmehåp fikk klorallergi – ganske tøft

Andreas Bjørnstad Paralympics

Andreas Bjørnstad har alltid hatt 400 meter fri som favorittøvelse. Han har blant annet VM-gull fra Mexico i 2017 og bronse fra Paralympiske leker i Rio de Janeiro i 2016 i akkurat denne øvelsen.

Men da klassifiseringene for svømmerne ble endret i 2019, var Bjørnstad nødt til å bytte øvelse. Nå satser han på 100 bryst.

Rundt samme tid som Bjørnstad hadde fått omstilt seg og lagt om treningen til å passe den nye øvelsen, kom en ny og større utfordring: Han begynte å reagere på klor og fikk diagnosen atopisk eksem.

Tøft mentalt

I begynnelsen fortsatte han å trene som normalt, men ubehaget og kløen utviklet seg, og ble bare verre og verre – uten at noen visste hvorfor.

Det var ganske tøft mentalt å gå fra å trene for fullt til å ikke kunne trene ordentlig i vann. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre i starten, forklarer Bjørnstad.

Søvnløse netter

For en toppidrettsutøver er restitusjon noe av det viktigste for å kunne prestere optimalt på neste treningsøkt eller konkurranse. Spesielt viktig er søvnen, men for Bjørnstad har det blitt mange søvnløse netter med stort ubehag.

Huden reagerer så mye på klor at jeg ikke får sove på mange netter etterpå. Jeg har prøvd meg i vann noen få ganger, men det fungerer ikke. Jeg har mistet fire måneder med verdifull trening i vann, og jeg har måtte finne andre måter å trene på, forklarer han.

Løsningen

For å kompensere for manglende svømmetrening, begynte Bjørnstad å trene mer alternativt. Han tok i bruk stormølle, skiturer med mye staking og spesifikk styrketrening for å være best mulig forberedt til han kunne komme tilbake i vannet.

Tidligere bodde han hjemme i Drammen, og svømmetreneren fungerte som et helt trenerteam alene. Så flyttet han inn på Olympiatoppen for å få kontinuerlig oppfølging av ulike fagpersoner og best mulig trening.

Jeg har bodd på Olympiatoppen i to måneder nå, og det har hjulpet meg veldig å være der. Jeg får daglig oppfølging innenfor, og jeg har et helt trenerteam med fagpersoner som hjelper meg, sier Bjørnstad.

Bjørnstad får støtte av Olympiatoppen-coach Petter Thoresen: Ved å sette inn tiltakene så tidlig som vi gjorde, er det mulig for Andreas å komme ut av dette med enda mer kapasitet og med enda større motor, sier han. Han har da større muligheter enn tidligere til å ta medalje på bryst.

LES OGSÅ:  Andreas har gull i blikket

For Bjørnstad har det vært spesielt nyttig å jobbe med idrettspsykologiavdelingen på Olympiatoppen. Utfordringene han har møtt har blitt brukt som et moment for å snu situasjonen, og utvikle Bjørnstad på områder som han ikke nødvendigvis kunne løftet seg på med tradisjonell svømmetrening.

Det hjalp veldig å komme til et miljø med flere i samme situasjon som meg, som er skadet og skal tilbake til idretten sin. Og så har det definitivt vært hjelp i å kunne trene ved siden av de beste utøverne i Norge, sier Bjørnstad.

Jobber med legene

Bjørnstad jobber tett med et medisinsk team for å finne en eventuell løsning på den atopiske eksemen, slik at han kan komme tilbake i vannet igjen. Enn så lenge har de ikke funnet riktig måte å behandle ham på, og han er nødt til å trene alternativt.

Hvis det er noe medisinsk vi kan prøve, så gjør vi det. Jeg gjør som legene sier og følger det de mener er riktig, avslutter Bjørnstad.

Meritter:

–          Sølv i EM 2014 – 400 meter fri

–          Sølv i VM 2015 – 400 meter fri

–          Sølv i EM 2016 – 400 meter fri

–          Bronse i EM 2016 – 100 meter bryst

–          Bronse i Paralympics 2016 – 400 meter fri

–          Bronse i VM 2017 – 100 meter fri

–          Bronse i VM 2017 – 200 meter medley

–          Sølv i VM 2017 – 100 meter bryst

–          Gull i VM 2017 – 400 meter fri

–          Bronse i EM 2018 – 400 meter fri

–          Sølv i EM 2018 – 100 meter bryst