Hjem Nyheter Lynsesongen er over oss

Lynsesongen er over oss

Sommermånedene stod for 60 prosent av alle lynskader i Norge i fjor, viser tall fra Finans Norge. 

Fra 1985 til 2019 var det i Buskerud registrert 7.946 lynskader, som igjen har utløst 269 millioner kroner i erstatning fra forsikringsselskapene. 

Slik unngår du lynskader
– Med enkle grep sikrer du at tingene dine overlever når det smeller, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

TVer og PCer er ekstra utsatt. Lynet kan enkelt sagt skade alt som er koblet til en stikkontakt. En lader som står i veggen kan altså bli ødelagt selv om mobilen din ikke står på lading. Derfor bør du trekke ut ladere fra støpselet når det smeller som verst.

Det gode gamle rådet om å trekke ut kontakten gjelder altså fortsatt hvis du ikke har overspenningsvern.

Typiske lynskader
– Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter kunne vært unngått med enkle grep, sier Øren.

Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands. Tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Norske forsikringsselskap får også inn mange skader på kjøleskap og frysere hvert år etter lyn.

Slik hjelper forsikringen ved lynskader
Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring. Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet.

Når lyner det der du bor?
På Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor.

TIPS: Dette gjør du når du lyner

Installer overspenningsvern i sikringsskapet
Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
Trekk ut kontakten
Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.

Bruk ekstern lader og datatrafikk 
Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet 
Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
Dropp paraply og fiskestang 
Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
Det er tryggere i bilen enn ute 
Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.

Ikke bad når det lyner
Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
Bruk mobiltelefon
Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.


FAKTA: Disse månedene lyner det mest

August – 25,3 prosent
Juli: 23,3 prosent
Juni: 13,1 prosent
Desember: 10 prosent
September: 7,4 prosent
Oktober: 6,4 prosent
(Kilde: Finans Norge)

Visste du at…?

Lyden i et tordenskrall kommer fordi lynet varmer opp lufta rundt lynkanalen og oppvarmingen skjer fort. Deretter avkjøles den like hurtig. Oppvarmingen og nedkjølingen avgir lydbølger, altså et tordenskrall.