Hjem Nyheter Mat, glede og mestring

Mat, glede og mestring

Kurset Matglede skal gi dem kunnskap om ernæring og matlaging.

– Det finnes en gruppe mennesker som ikke trenger så veldig mye hjelp, men som kunne klart seg bedre på egen hånd med litt starthjelp, sier Camilla Gustavsen i Forandringshuset i Drammen.

Sammen med Kim Vian Bjerkestrand har hun laget et matkurs for mennesker med lett psykisk utviklingshemming og autisme. Her skal de lære matglede, både ved å kjenne ingrediensene, lage maten og spise den sammen.

– For mange med autisme er det en utfordring å spise mat sammen med andre, men her skal det ikke være noen tvang, sier Gunn Marit Svendsen fra Autismeforeningen i Buskerud. Hun har selv to barn med autisme.

– Også innen autismebegrepet er det forskjellige funksjonsnivåer, og mange klarer fint å bo alene, men kanskje de trenger litt hjelp til å komme i gang med matlaging.

Oppskriftene har stort sett Kim Vian Bjerkestrand utarbeidet, og det er lagt vekt på enkelhet.

Deltakerne kan ha med seg en støttekontakt dersom de foretrekker det. Kurset er delt opp i to grupper, hvor hver gruppe skal møtes 11 ganger. Det er en gruppe for ungdommer mellom 13 og 18 år, og en gruppe for unge voksne fra 19 til 30 år. Kurset skal foregå på Marienlyst skole i Drammen.

– Vi er veldig glade for at vi får låne det flotte kjøkkenet på Marienlyst skole. Det er fint for deltakerne at vi kan ligge sentralt, sier Camilla.

Det er utarbeidet en liten oppskriftsbok til kurset, og den får deltakerne med seg hjem.

Matglede er et pilotprosjekt og driftes og utvikles av Camilla Gustavsen og Kim Vian Bjerkestrand i Forandringshuset Drammen. Med på laget har de Tilrettelagt fritid i Drammen kommune, som bidrar i utviklingen av konseptet, og er en viktig partner i rekruttering av deltakere. Primærgruppen for tilbudet er ungdom og unge voksne med lettere utviklingshemming, fortrinnsvis med vedtak om støttekontakttjeneste i Drammen. En særlig relevant målgruppe er unge voksne som skal eller har flyttet for seg selv. 

[email protected]