Hjem Nyheter Mener kommunen saboterte sentrum

Mener kommunen saboterte sentrum

Sentrum kommer bare til å bli verre, det er jeg helt overbevist om, sier Kortvedt. Han mener de tomme lokalene vi ser i dag er et resultat av politisk udugelighet som startet for ti år siden, som nå viser seg i all tydelighet.

Kortvedt drev Cubus på Magasinet via eget firma i nesten 15 år, og jobbet før det sentralt i tekstilkonsernet Varner-Gruppen som blant annet består av kjedene Cubus, Dressmann, Carlings, Vivikes og Wow. Han har lang erfaring med butikkdrift og varehandel og er lite imponert av Drammen kommune.

Ødelagt sentrum

For sentrum har utviklingen vært negativ siden 2010, da Gulskogen senter fikk lov til å sette i gang. Det var jo ulovlig. Høyre lot Gulskogen bare holde på som de ville, forteller Kortvedt.

Han sikter først og fremst til at kommunen ikke fulgte opp sin egen reguleringsplan for Gulskogen senter, som gjorde at senteret fikk ha en langt høyere andel detaljhandel enn det var regulert for. Egentlig skulle minst 35 prosent av arealene på Gulskogen være forbeholdt arealkrevende handel som hvitevarer, møbel og interiørvarer. I realiteten var andelen langt mindre. Reguleringen kom opprinnelig på plass nettopp for at sentrumshandelen ikke skulle svekkes, i tillegg til å dempe trafikktrykket på Gulskogen. I dag ser alle at ingen av disse målsetningene ble innfridd. En periode var Gulskogen under press for å omdisponere lokalene slik at de skulle overensstemme med reguleringsplanen, men senteret fikk stadig innvilget utsettelser av kommunen. Til slutt ble reguleringsplanen endret og tilpasset senteret slik at det kunne beholde den inntil da ulovlige andelen av detaljhandel.

Kommunen klarte ikke å håndtere sitt eget regelverk, og det er det som har ødelagt sentrum, sier Kortvedt, som også var blant initiativtakerne bak aksjonen «Et levende Drammen sentrum».

Citycon blant de dårligste

Kommunen har gjort sitt for å stikke kjepper i hjulene for sentrumshandelen, men driverne av Magasinet og Torget Vest, Citycon, har ikke gjort situasjonen bedre, mener Kortvedt. Han har gjennom sin karriere i varehandelen observert mange senterdrivere, og mener Citycon er blant de dårligste.

– Det er ikke senterleder sin feil, det går høyere opp. De flytter butikker ut og ingen kommer inn. Og det som kommer inn er ikke interessante bransjer. Det er ikke lett å få inn nye folk når det er lite trafikk i sentrum, og det eneste du kan tilby er relativt høy husleie, sier han, og legger til at Citycon burde også vært mer aktive overfor kommunen og krevd at reguleringsplanen til Gulskogen ble fulgt.

– Det ville de ikke blande seg inn i. Men det burde de gjort, for de hadde tross alt ansvar for 100 butikker i sentrum, fortsetter Kortvedt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Foto: Pål-Henrik Hagen

Tilgjengelighet og mangfold

Kortvedt er også svært kritisk til hva som ble gjort for å hindre tilgangen til sentrum, og gir byplanleggerne det glatte lag.

– De har stoppet tilgjengeligheten til byen. Ved å stenge bybrua og å gjøre det dyrt og vanskelig å parkere. Jeg spurte politkerne en gang om noen av de tok bussen til byen for å handle, men det fikk jeg ikke noe svar på, sier Kortvedt.

Han forstår godt at når man først blir tvunget til å kjøre forbi bybrua for å komme til sentrum, så er det enkelt å like gjerne drar på CC eller Gulskogen som ligger i kort avstand fra henholdsvis Holmenbrua og Øvre Sund, og i tillegg har gratis parkering. Han ser heller ikke at det er noe miljøargument å flytte trafikken ut av sentrum.

Tror de virkelig at det forurenser mer å kjøre inn til sentrum, enn å stå en time i kø for å kjøre inn på Gulskogen, spør han retorisk.

Han påpeker også at butikkmangfoldet i sentrum er blitt altfor dårlig, som igjen gjør at folk er nødt til å reise ut for å finne det de trenger. Sentrumsbutikkene er nå dominert av klær og sko, mens jernvare, lekebutikker, elektronikk og sportsbutikker er få eller fraværende. Når sentrene utenfor sentrum kan tilby alle nødvendige varer under samme lange tak, blir det naturlig for kundene å gjøre alle handlingen der.

Alt handler om tilgjengelighet og mangfold, og sentrum mankerer på begge. Det blir det ikke butikk av, sier Kortvedt.