Hjem Reportasje Minnes marmeladen fra traumatisk Drammen-tur i 1965

Minnes marmeladen fra traumatisk Drammen-tur i 1965

– Jeg tror det var skolen som ordnet med brevvenner for oss i klassen, sier Barbara Baker, som nå er pensjonert fra jobben som journalist. I dag er hun og mannen bosatt i Cornwall i England, og hun vokste opp i London i en arbeiderfamilie.

Fornemt strøk

Barbara husker ikke hva brevvenninnen het, bare at hun var tre år eldre og mye høyere enn henne selv. Hun husker at huset brevvenninnen bodde i lå opp i åsen til venstre da de kom kjørende inn i byen, i et riktig fornemt strøk, og huset lå på et hjørne av gaten.

– Det var brevvenninnen som inviterte meg på besøk, og hun hadde fått lov til det av foreldrene sine, forteller Barbara.

– Når jeg ser tilbake på det i dag, er det et under at jeg fikk reise. Mine foreldre hadde lite penger, og jeg antar de må ha spinket og spart for å få råd til å sette meg på flyet til Norge. Flybilletten kostet 59 pund, og den gang var det en formue!

Det ukjente

Den unge jenta følte seg usikker straks flyet hadde lettet fra London. I ettertid ser hun at hun ikke var gammel nok til å reise alene. Ut i det ukjente, uten mamma og pappa, på vei til fremmede i et fremmed land. Hun ble hentet på flyplassen og kjørt til Drammen der familien bodde.

– Jeg husker selvsagt ikke adressen lenger, men jeg har sett litt på street view på Google Maps, og innbiller meg at huset ligger på et hjørne til venstre opp bakken mot Konnerud.

BARBARA I DAG: Barbara Baker (67) besøkte en brevvenninne i Drammen da hun var veldig ung. Hun vil gjerne prøve å finne henne. Foto: Privat

– Hele turen og oppholdet ble svært traumatisk for meg. Jeg tror ikke familien jeg besøkte oppfattet det sånn, men jeg hadde det ikke bra. Selv om familien var snille og hyggelige, var alt fremmed, og jeg var for ung og uerfaren, sier Barbara.

Marmelade

Jenta hun besøkte tok med seg Barbara og bestevenninnen til hytta som lå langs fjorden et sted. Foreldrene hennes var ikke med, så det var de tre jentene alene. Barbara følte hele situasjonen utrygg, og bedre ble det ikke når brevvenninnen og bestevenninnen hennes snakket norsk seg i mellom hele tiden.

– Det var en liten dagligvarebutikk ikke langt fra hytta. Der kjøpte vi loff og marmelade, noe som var det beste jeg hadde smakt noen gang! Så selv om turen var et mareritt for meg, glemmer jeg aldri marmeladen. Hver gang jeg smaker marmelade i dag, tenker jeg på Norge, sier Barbara.

Ringte hjem

Det var til den dagligvarebutikken hun gikk og fikk låne telefonen. Hun ringte hjem til foreldrene og fortalte at hun bare ville hjem.

– Jeg tror foreldrene mine ble grå i håret av bekymring akkurat da, sier hun med galgenhumor.

– De fikk ombestilt billetten slik at jeg kunne reise hjem tidligere.

Barbara har en vag erindring om at de kjørte innom Vigelandsparken på vei til flyplassen da hun skulle hjem.

– Jeg ble godt behandlet, men jeg var for ung, sier hun.

Treffes igjen?

Det ble stopp i brevvekslingen mellom Barbara og brevvenninnen etter besøket. Det er ikke ofte hun har tenkt på det heller, for hun har hatt et travelt og spennende yrkesliv som journalist og redaktør for kvinnemagasiner. Hun har reist mye og opplevd mye, men hun har ikke vært i Norge siden den gangen på tidlig 60-tallet.

– Jeg har tatt noen dumme valg i yrkeslivet, og det dummeste er at jeg ønsket å være frilanser i lengre perioder. I England får man ikke beregnet pensjon av frilansinntekter, kun når du er fast ansatt. Så min økonomi nå tillater ikke reiser eller andre utskeielser, sier Barbara.

– Men jeg ville veldig gjerne treffe brevvenninnen min igjen, i det minste ta opp kontakten.

Hvem er hun?

Jenta Barbara brevvekslet med er rundt 70 år nå. Hun var høy, og bodde sannsynligvis i området av Strømsåsen nærmest Konnerudgata. Familien hadde hytte ved fjorden.

Kontakt gjerne Byavisa Drammen dersom du er denne jenta, eller vet hvem det er.

[email protected]