Hjem Nyheter Molteplukkingen i fjellet er i gang – det blir et middels molteår

Molteplukkingen i fjellet er i gang – det blir et middels molteår

Om det blir bra eller dårlig molteår er bestandig en gåte. Nå trodde mange det ville bli et elendig år, ikke minst oppe i Buskeruds fjellområder. Usedvanlig mye snø i fjellet, riktignok en veldig varm juni, men en dårlig juli måned værmessig sett. På Norefjell ligger det for eksempel både store snøflekker og snøstriper flere steder nå i august, nokså uvanlig så seint på sommeren i disse traktene.

Høy kilopris

I slutten av juni var det også nattefrost i fjellet flere ganger. I tillegg kom det heftige regnskurer og haglbyger som heller ikke er noe gunstig for moltene. Men som sagt er molter et lite mysterium, så derfor har mange, mot alle odds, fått bra fangster av den eksklusive bæra i år.

Gry Mile Jakobsen på moltetur i Vassfarfjella i Flå med selve Vassfaret og vannene Aurdalsfjorden, Skrukkefylla og Nevlingen i bakgrunnen. Foto: Tom HelgesenAt molter er noe for seg selv i den norske «bær-verdenen», forteller kiloprisen alt om. Du kan få kjøpt den for 320 kroner kiloen på Meny, og noe rimeligere på Finn.no. Derfor velger molteelskere oftest å gjøre jobben sjøl, selv om det gjerne blir mange kilometer i våte myrer og mye stive rygger før spannet blir fullt. Det må også nevnes at mye av moltene som selges i butikk kommer fra Nord-Norge der bæra er langt mer tilgjengelig og tallrik enn her sør.

Hann og hunn på hver sin plante

Mange tar seg en tur i molteblomstringa, oftest i mai-juni i de lavereliggende områdene. Da er det viktig å vite at hann- og hunnblomster ikke vokser på de samme plantene. Store mengder hannblomster vokser gjerne for seg selv på enkelte myrområder. Bøyer du deg ned og ser pollenbærere, så er det altså ikke noen vits i å se etter modne molter her seinere på sommeren.

Selv om det er masse hunnblomster er det heller ingen garanti for molteår. Ei frostnatt kan ødelegge alt, og det samme kan langvarig kaldt vær. Da blir det dårlig med pollinering. 

Myrer viktige moltebiotoper

På moltetur er det viktig å vite hvor man skal gå. Akkurat når det er bra molteår, er det ganske enkelt å finne molter. Vanligvis er det lokale kjentfolk som vet hvor det er mest og stabilt med molter (men de holder det gjerne for seg selv….).

Særlig myrer er viktige moltebiotoper, men ellers er det viktig å kikke litt under småbusker og gress i utkanten av myrene. Der kan gjerne de største eksemplarene gjemme seg. I for eksempel Drammensmarka er det ofte mer stabilt med molter hvert år i forhold til på fjellet. Antagelig fordi klimaet er mer stabilt her, blant annet uten nattefrost.

Fakta om molte

Foto: Tom HelgesenMolteplanten er en flerårig urt som gjerne vokser på myrer. Høyden er 5-20 cm. Molte har en krypende jordstengel, og mange blomster kan komme fra samme plante. Blomstene er hvite. På en enkelt plante er det bare hunnblomster eller bare hannblomster. Fruktene, som er sammensatt av små steinfrukter, blir gule når de modner.

Molte finnes i hele Norge, fra havnivå til omtrent 1400 moh. I Nord-Norge, og spesielt i Finnmark, har planten stor utbredelse. Det er ikke uten grunn at molte er fylkesblomsten i Finnmark og at Nesseby kommune har en molteplante i kommunevåpenet.

Ellers er molte vanlig i hele Norden, Baltikum og Nord-Russland. En kuriositet er den finske 2-euromynten som har molte og molteblad på den ene siden.

Molte inneholder en del C-vitamin, og det sies at vikingene hadde med seg molter på langferder for å unngå skjørbuk.

Kilde: www.snl.no 

[email protected]