Hjem Nyheter Mr Pizza i 30 år

Mr Pizza i 30 år

Denne måneden fyller Mr Pizza-kjeden til Vicic 30 år. For den langt på vei selvlærte svensken som gjorde nordmann av seg i 1984, og startet eget i 1985, har Mr.Pizza blitt hans varemerke. Men med årene har han trappet ned storsatsingen. Av den enkle grunn at han ikke orker å drive så stort lenger.

– Hvorfor så stor når man kan være lykkelig som liten, sier han.

I dag er han nettopp det. 80 pizzaer i snitt selger han fra sine 30 kvadrat på hjørnet av kinogarasjen. På det meste har han vært oppe i 150 pizzaer på en dag. Og han gjør det alene. Men tilværelsen i Drammen har bare vart i fem år. Etter at han måtte avslutte restauranttilværelsen på Torshov etter 25 år, startet han i Drammen for enkelhets skyld. Bosatt med samboer og hennes to barn i Asker, så han potensialet i nabobyen. 

Lærte av kamerat

Pizzabakingen startet Damijan Vicic med da han kom til Norge. Han lærte av en kamerat, som han også startet opp sammen med. Men i 1990 gikk han altså solo med sitt Mr Pizza-konsept.

– Jeg syntes faget var morsomt, og så fikk jeg raskt dreisen på det. Men det må være italienske bunner. Annet er ikke pizza, mener han.

Skjønt når man entrer den lille sjappa hans i Sankt Olavs gate får man et helt annet inntrykk. Mer amerikanisert interiør og eksteriør skal man lete lenge etter. Den ekte amerikanskle 50-tallsrocken spiller han for sine gjester – og lever opp til inventaret.

Det samme gjør bildene på veggene.

Geir Arneberg

– Jeg er nok litt 50-talls i hodet. Jeg digger alt fra dette tiåret, sier han, uten egentlig å gå mer i dybden. Annet enn at han også hjemme i Asker har to vaskeekte, strøkne kabrioleter, også de fra 50-tallet.

Skjønt pizza-bunnene og pizzaene er altså ikke amerikanske.

– Man kan ikke ha tjukke bunner på pizzaen. Alle menyer, alle sammensettinger av pizzaer er nemlig fra eget hode og egen erfaring gjennom 35 år som pizzabaker. Tjukke bunner har ingen plass der, forklarer han.

Beste pizza i Oslo

Vicic har da også blitt lagt merke til gjennom alle disse årene. I 2000 kåret Aftenposten pizzaen hans til Oslos beste pizzakjede, og allerede i 1993 ga Dagbladet han en topp-tre plassering på sin landskåring av pizzarestauranter.

– Og det er nok mye fordi jeg er så glad i pizza selv også. Det er lite salt og sukker i mine oppskrifter. Dessuten spiser jeg pizza nesten hver dag selv også. Går aldri lei. Jeg har kalkulert meg fram til at jeg har spist cirka 7.000 pizzaer siden jeg kom til Norge i 1984, forteller den blide svensken.

Og når man først starter på skrytelista kommer han ikke utenom Mr Pizzas rømmedressing. Det fantes nemlig ikke rømmedressing i Norge før Mr Pizza lanserte det på slutten av 80-tallet.

– Jeg komponerte blandingen med rømme den gang fordi jeg ønsket å tilby noe særnorsk til norske ganer. I dag er det vel knapt en pizzasjappe som ikke har rømmedressing. Det er jeg litt stolt at, sier Vicic.

I dag ser han ikke for seg mange år til bak skranken i pizzasjappa. Han har begynt å flagge for salg.

– Jeg begynner bli sliten. Selv om tiden har gått fort, har jeg passert 60 og bør vel snart levere fra meg roret. Men enn så lenge har jeg ingen konkrete kjøpere, sier Damijan Vicic.

[email protected]