Hjem Nyheter Munnbind kan gi falsk trygghet

Munnbind kan gi falsk trygghet

Helsedirektoratet sier at munnbind kan være positivt i byer og hvor folk er tett på hverandre. Folkehelseinstituttet ser også på bruk av munnbind for vanlige folk når de beveger seg rundt i samfunnet.

Sykepleier ved Drammen Sykehus, Tanja Vatnås, peker på at smittevernutstyret ikke har noen effekt om det ikke brukes riktig, tvert i mot så ser man jo at feil bruk øker smitterisikoen.

Lite kunnskap

Hun har selv sett flere ganger hvordan smittervernutstyr har gitt et falsk trygghet.

– Vinneren er nok den middelaldrende dame på Kiwi som stod foran meg i køen. Hun var antrukket med både munnbind og knallblå gummihanske. Problemet oppstod da hun ikke fikk åpnet posen da hun skulle pakke med seg varene og dermed løftet opp munnbindet, slikket litt på de hanskekledde fingrene og dro ned munnbindet igjen for så å åpne posen, sier hun og forteller videre:

– Nå er ikke jeg noen ekspert på smittevern, men jeg tror ikke vi vil få noen stor effekt ved at alle begynner å bruke smittevernutstyr. Jeg tror myndighetenes råd om å holde avstand, ikke gå ut om du er syk, og god håndhygiene er riktige tiltak.

Kan hjelpe ved riktig bruk

– Vi ser jo hele tiden mennesker som bruker munnbind løfter det opp i pannen eller ned på haken for å drikke eller røyke og så drar de det på plass igjen.  Munnbindet er jo per definisjon urent og dersom det er smittestoff på dette så vil du dra dette rundt og spre det i ansiktet i tillegg til at du får smittestoff på hendene når du berører det  som du igjen sprer på gjenstander rundt deg, sier hun.Helsemyndigheter anbefaler hyppig håndvask og ser på nå mulighet til å anbefale bruk av munnbind. Foto: Elements

Det er klart smittevernutstyr hjelper ved riktig bruk. Men for at man skal få det til i en hel befolkning så krever det at hver enkelt innbygger har fått en grundig opplæring i bruken og ikke minst at alle har tilstrekkelig mengde med utstyr tilgjengelig.

– Riktig bruk av smittevernutstyr er noe vi helsepersonell stadig øver på, det er jo spesielt viktig hvordan du tar det av deg, at du tar det av i riktig rekkefølge på riktig måte nettopp for å unngå å forurense deg med smittestoffet du har ønsket å beskytte deg mot, sier hun.

Sørge for god opplæring 

Hun håper ikke myndighetene kommer med en generell anbefaling om bruk av munnbind og hansker i det offentlig rom, og hvis de gjør det så har de et stort ansvar for å sørge for riktig og god opplæring i bruken av dette.

– Der jeg derimot håper at de endrer rådene det er når det gjelder bruken av munnbind og hansker hos helsepersonell.  Vi har dessverre sett at helsepersonell som ikke selv har symptomer trolig har smittet pasienter.  I en pleiesituasjon vil det ikke alltid være mulig å holde anbefalingene om to meters avstand, ofte er det umulig, forklarer hun.

– Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra personale i blant annet hjemmesykepleien som er redd for å kunne spre smitte uten å være klar over det selv. Jeg tror det vil være lurt at helsepersonell i tett kontakt med sårbare pasienter bruker munnbind.  Det er jo et paradoks at vi ikke lenger skal håndhilse på våre pasienter når vi to minutter senere står under en armlengde fra dem i et stell, sier hun.

Falsk trygghet 

Hun er redd for at utstrakt bruk av smittevernutstyr kan bli en hvilepute som kan føre til en økt smittespredning.

Man føler seg trygg fordi man er «beskyttet», og dermed vil man ikke utføre håndhygiene like hyppig eller holde like god avstand som man ville gjort uten.  Når du da i tillegg bruker utstyret feil så vil smitten spres.

Tanja skjønner at mange er redde. Alle har vel kjent på en viss redsel enten for oss selv eller noen vi er glade i denne perioden.

– Vi ønsker nok alle å beskytte oss selv og andre. Og det tror jeg vi gjør best ved å ha god håndhygiene, holde avstand og bli hjemme hvis du er syk, avslutter hun.

[email protected]