Hjem Respons Nå er det mulig å kjøpe bitcoin via regulerte børser i Norge

Nå er det mulig å kjøpe bitcoin via regulerte børser i Norge

Norge har inntil nylig manglet et regulert marked for kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer. Dette endret seg mot slutten av 2019 da den første norske kryptovalutabørsen ble godkjent av Finanstilsynet. 

Dermed er det blitt mulig å kjøpe bitcoin direkte ved hjelp av norsk bankkonto uten å måtte overføre penger til utenlandske kryptovalutabørser.

Velkomstgave til de som registrer seg

Særlig én av de norske børsene har vokst raskt den siste tiden, drevet frem av bonusen som gis til nye brukere.

Børsen gir en velkomstgave på 0,001 bitcoin til alle som åpner konto. For å motta utbetalingen må man verifisere identiteten sin, enten med VIPPS eller BankID. 

Merk: Velkomstbonusen utbetales også uavhengig av hvorvidt man handler på plattformen.

Litt om registreringen

Å verifisere identiteten på en norsk børs tar noen få minutter. Kontrasten er stor til andre land der kryptobørser ber om kopier av pass, fakturaer og lignende for å verifisere brukerid. En prosess som ofte kan ta flere dager å fullføre.

Man har to valg for å verifisere seg: BankID eller VIPPS. Det hele tar mellom 2-4 minutter.

Ettersom børsene er underlagt Finanstilsynets regelverk vil de også be brukeren fylle ut et anti-hvitvaskings spørreskjema.

Her blir man blant annet spurt om forventet handelsvolum, inntektskilder og hvorvidt man er politisk eksponert.

Merk: Det er ikke mulig å kjøpe bitcoin med VIPPS, da dette bryter med betalingsselskapets retningslinjer.

Skattepliktige gevinster

Husk også at gevinster fra kjøp og salg av bitcoin vil være skattepliktige. Skatteetaten har laget en veiviser for virtuell valuta som viser hvilke regler du må forholde deg når du kjøper og selger med tap/gevinst.

Handler gjort på norske kryptovalutabørser vil innrapporteres til skatteverket, så det er viktig at man selv oppgir eventuelle gevinster i skattemeldingen.

Kan benytte hurtigbetaling i nettbank

Norske banker rullet nylig ut et nytt system for hurtigbetalinger der overføringer mellom bankkontoer kan gjennomføres nærmest umiddelbart.

Denne tjenesten kan også benyttes ved innskudd av norske kroner for å kjøpe bitcoin, blant annet hos MiraiEx. I så tilfelle vil det ta omkring 1 time før pengene står på konto og er klare for handel.

Løsningen støttes ikke for betalinger fra alle banker. Kravet er at mottaker (i dette tilfellet en kryptovalutabørs) ikke må vente for å lese navnet på avsenderen. Ikke alle straksbetalinger åpner for dette.

Fortsatt ikke mulig å kjøpe bitcoin med VISA

Inntil videre er det heller ikke mulig å kjøpe bitcoin med VISA fra Norge. Kryptovalutabørsene har forsøkt å bli godkjent hos norske betalingsnettverk, men uten å lykkes. Dette til tross for at de står registrert hos Finanstilsynet.

Mye handler om risikoen for såkalte chargebacks. Dette er tilfeller der kortholder oppgir at kortet har blitt misbrukt. Det føres igjen til at pengene tilbakeføres. Ettersom bitcoin og andre valutaer kan omsettes enkelt er det vanskelig å få tilbake pengene.

For å omgå problemet har noen utenlandske børser innført et trinnvis system der kjøperammen øker i takt med at man kjøper mer bitcoin.

I utlandet har det også i lang tid eksistert såkalte bitcoin minibanker der brukeren kan benytte betalingskort for å veksle inn penger i bitcoin.

Begrenset antall kryptovalutaer man kan handle

Antallet kryptovalutaer som tilbys i Norge er for øyeblikket begrenset. Utenom bitcoin tilbyr de fleste litecoin, ethereum og i noen tilfeller ripple.

Å implementere nye kryptovalutaer tar ofte lang tid og avhenger i stor grad av hvor avansert teknologien er.

Antallet tilgjengelige valutaer avhenger også av hvilken kryptovalutabørs man velger. 

Ingen marginhandel

Hos noen utenlandske bitcoinbørser har det lenge vært mulig å trade bitcoin på margin. Det betyr at man kjøper og oppnår større eksponering enn det man egentlig har råd til.

Denne løsningen er ikke tilgjengelig i Norge, og det er heller ikke sikkert at norske myndigheter vil tillate det dersom det blir aktuelt i fremtiden.

Kostnader for å handle

Det tilkommer et ekstra gebyr når man kjøper bitcoin, noe som ofte kalles “kurtasje”. Det fungerer omtrent på samme måte som handel med aksjer, ved at man betaler et gebyr til den kryptovalutabørsen man benytter.

Hvis målet er å kjøpe bitcoin (eller hvilken som helst annet valuta) vil man betale et handelsgebyr.

Som oftest er det snakk om mellom 0,3 – 0,5% av beløpet. Kjøper du for eksempel 1 bitcoin til 100.000 kroner så vil handelsgebyret med en sats på 0,5% koste deg 50 kroner.

Hos noen kryptovalutabørser behandles ordre på ulik måte, avhengig av hvilken ordretype man velger.

Forskjellige typer handelsordre

Når man plasserer en ordre for å kjøpe bitcoin har man to forskjellige valg. Den første kalles for en markedsordre, som betyr at man kjøper til den beste tilgjengelige prisen.

Den andre typen er en tilbudsordre. Her plasserer man et “tilbud” i ordreboken som må fylles av en selger (eller motsatt hvis man planlegger å selge bitcoin).

Mye forventning til prisene i 2020

Historien til bitcoin er fylt av ville prissvingninger, ofte drevet frem av spekulasjon og massive nedsalg.

I løpet av 2020 ble block rewards halvert. Det betyr at de som utvinner valutaen får mindre betalt per blokk de klarer å løse, uten at algoritmens vanskelighetsgrad synker.

Historisk sett har dette ført til at prisene øker markant, men det er slettes ingen garanti for at det samme vil skje i løpet av de neste årene.

Den fremtidige prisen vil i stor grad avhenge av hvorvidt bitcoin klarer å etablere seg som et betalingsmiddel, og hvorvidt det er mulig. 

kilde: fennecsmedia