Hjem Nyheter Nå må vi endre fokus

Nå må vi endre fokus

Den siste måneden har vært helt spesiell for oss alle. Mye er vanskelig, urovekkende og uoversiktlig, men det er noen lyspunkter. Jeg har aldri sett så mange som går tur, løper og sykler ute som nå. Ikke minst er det mange prosjekter som gjennomføres i hus og hage. Behovet for fysisk aktivitet melder seg ekstra i denne perioden som de fleste av oss har en mer stillesittende tilværelse. Mye hverdagsaktivitet er borte i og med at barna er hjemme. Vi har hjemmekontor, mange er permitterte og noen trekker seg unna det meste av helsemessige årsaker.

Jeg har derfor et håp om at flere enn før vil fortsette med god aktivitet selv når livene våre litt etter litt vil gå over til normalen igjen, for det er vel ikke bare dere som vanligvis er aktive på treningssentrene som nå observeres i godt driv ute?

Jeg snakker med mange om dagen, og en fellesnevner er at god helse ikke lenger tas for gitt. De fleste ønsker hjelp til vektnedgang, struktur på hverdagen og gode rutiner samt hvordan vi skal røre oss utover det å gå tur. Egenomsorg og hva vi kan gjøre for oss å styrke oss selv er temaer som engasjerer. Dessverre er det også noen som kapitulerer og bruker korona som unnskyldning og forklaring på at usunn mat og inaktivitet har en stor plass i hverdagen. Det holder absolutt ikke!

Tiden er inne for å tenke konstruktivt. Et godt immunforsvar er avgjørende for hvordan kroppen takler sykdom, og her kan vi gjøre mye for oss selv. I følge Fedon Lindberg så er de viktigste tiltakene et godt kosthold med mye frukt og grønt, mosjon, tilstrekkelig med søvn, sollys og mindre stress. Dette bør være argumentet for livsstilsendring.

Det er nå flere internasjonale og nasjonale studier som viser at tilleggsdiagnoser er uheldig med tanke på sykdomsforløp i denne virussituasjonen vi har. Hjertesykdom, høyt blodtrykk og diabetes II nevnes, og dette er ofte tilstander som er forårsaket av overvekt. Her er menn overrepresentert. Det uhyre positive er at svært mange kan reversere eller redusere disse tilstandene med vektnedgang og mosjon. Det må derfor til et økt fokus på at en sunn vekt må etterstrebes av ulike helsemessige argumenter, og det skal ikke være speilbildet som er avgjørende. Her har legene etter mitt skjønn en stor oppgave foran seg, for det kan i mange tilfeller se ut som om det er lettere å gi pasientene medisiner enn å følge dem opp i forhold til en adferds- og holdningsendring.

Hver enkelt av oss bør legge press på oss selv til å leve sunnere. Om flere prioriterer egen helse vil det være positivt for den enkelte, og samfunnsmessig har vi masse å hente. Da er det større ressurser igjen til de som trenger det. Jeg skal for eksempel begynne med årlige influensavaksiner. Ikke fordi min kropp ikke takler sykdommen, men da smitter jeg ikke andre som kanskje ikke har de samme forutsetningene som meg. I det hele tatt tenke mer på min rolle i samspillet med andre. Egoismens tid er forbi!

[email protected]