Hjem Reportasje Når drammenser møter dyrene i Afrika

Når drammenser møter dyrene i Afrika

Cape Town: Et vakkert parlamentsbygg ligger ved inngangen av parkanlegget Company’s Garden. Foto: Birgitte Simensen Berg

Cape Town ble en viktig nederlandsk provianteringsstasjon på sjøveien til India og utgangspunkt for boernes innvandring til Sør-Afrika. Området var besatt av britene 1795–1802 og fra 1806. Byen ligger nord for Kapp det gode håp. I bukta utenfor byen ligger Robben Island, hvor Nelson Mandela satt fengslet i 27 år.

Cape Town er den eldste byen i Sør-Afrika, også kalt «Moderbyen». Flere steder i byen ser vi enten statuer eller bilder på veggene av Sør-Afrikas store sønn og helt, Nelson Mandela.

Fra Cape Towns havn eksporteres det blant annet gull, diamanter og frukt. Den mest berømte diamanten ble funnet i 1866 i Kimberleyområdet (der det er gull og diamanter, er det visst også kinesere). Byen har også et stort skipsverft.

Fra opprettelsen av Sør-Afrika i 1910 førte landet en streng raseskillepolitikk. Fra 1948 strammet det hvite mindretallet inn raseskillet og undertrykkelsen til et apartheidregime.

Motstand mot apartheidsystemet førte i 1980-årene til omfattende opptøyer og uro, spesielt i de svarte bydelene og slumområdene. Flere ganger ble områder jevnet med jorda og innbyggerne tvangsflyttet.

I skråningen over byen Knysna, en malerisk landsby ved en saltvannslagune, ligger det såkalte The Township. En landsby full av skur og enkle, såkalte Mandela-hus, hvor det bor cirka en halv million mennesker. Foto: Birgitte Simensen Berg

Knysna-distriktet er ett av få områder i Sør-Afrika som har god tilgang på tømmer.

I The Township, der de fleste av den ikke-hvite befolkningsgruppen fortsatt bor, består for det meste av enkle hus eller slumaktige hytter. The Township er ikke det samme som slum, da det også finnes boligområder for middelklassen der. De senere årene settes det opp såkalte Mandela-hus i mur. Disse sosialboligene har ofte lange ventelister.

Vi besøkte to privathjem: En enkel toroms med brannfarlig, elektrisk anlegg og ikke innlagt vann. Seks mennesker lå andføttes i ei 120 centimeter bred seng, og varmt vann fikk de ved å legge literflasker i gresset og la sola stå for oppvarmingen.

Det offentlige bygger såkalte Mandela-hus med to soverom, kjøkken og bad. Det kan ta fra 10- til 15 år å få et slikt hus. I Knysna Township bor det cirka 430 000 mennesker, og det er rundt 500 butikker her. Mange butikker og kontorer er plasserte i containere, både på grunn av sikkerhet og at det er mindre brannfarlig.

Familiene får mange barn, og jentene blir gjerne gravide tidlig. Det er stor alkoholisme blant både menn og kvinner.

Vi fikk en fin spasertur opp til fyrtårnet på Cape Point med flott utsikt over havet.

Den portugisiske oppdageren, Bartolomeu Dias, er kreditert som den første til å runde Kapp det gode håp i 1488. Han kalte stedet «Stormkapp». Kong João II av Portugal gav det senere navnet «Kapp det gode håp», som skulle angi at man etter å ha seilt forbi Kapp hadde et godt håp om å nå India.

Tradisjonelt er Kapp det gode håp blitt betraktet som vendepunktet mellom Atlanterhavet og Det indiske hav. Dette stemmer ikke, da skillet mellom de to havene ligger rundt 150 kilometer mot sørøst ved Kapp Agulhas.

Havstrømmene for de to havene møtes på det punktet, hvor varmtvannet til Agulhas-strømmen møter kaldtvannet til Benguelastrømmen og snur tilbake til seg selv – et punkt som veksler mellom Kapp Agulhas og Cape Point. Sistnevnte ligger 1,2 kilometer øst for Kapp det gode håp.

Nærkontakt med løve. Vi så i alt fem løver, blant annet et par store hannløver. Her kommer en hunnløve smygende. Foto: Birgitte Simensen Berg

Johannesburg er den største byen i Sør-Afrika, og ligger i nordøstlige delen av landet. Byen ble grunnlagt i 1886, som et resultat av gullfunn i området. Storbyområdet Johannesburg heter fra 2000 eGoli (Gullbyen på zulu).

Byen er landets fremste handels- og finanssenter, og et knutepunkt for jernbane- og veitrafikken. Byen er sentrum for gullfeltene i Witwatersrand og er omgitt av svære gruveanlegg. Johannesburg har flere universiteter, høyskole, universitetssykehus, institutt for medisinsk forskning, samt en rekke museer.

Etter opphevelsen av apartheid (tidligere har ulike befolkningsgrupper tradisjonelt bodd adskilt i egne boligområder) er en slik adskillelse ikke lenger lovbestemt, men bosetningsmønsteret er i stor grad opprettholdt. Den største og mest kjente av de svarte boligbyene er Soweto, som delvis ligger innenfor Johannesburgs grenser.

Tre menn fra Sør-Afrika har mottatt Nobels fredspris, Nelson Mandela (1993) og Desmond Tutu (1984), har vokst opp i samme gate i Johannesburg, og Frederik Willem de Klerk (1993). Sistnevnte besøkte Drammen i 2019.

I hovedstaden Pretoria finner vi den staselige parlamentsbygningen med et vakkert hageanlegg i flere etasjer. En gedigen statue av Nelson Mandela (se i forhold til kvinnen ved hans føtter) er plassert nedenfor parlamentsbygget. Den ble satt opp i 2013, samme år som Nelson Mandela døde, 95 år gammel. Da skulptøren ikke fikk navnet sitt på skulpturen, plasserte han en liten kanin i Mandelas øre. Denne ble senere oppdaget og fjernet. Foto: Birgitte Simensen Berg

Pretoria er jacarandatrærnes by (blomstene er blå, trompetformede og fem-seks centimeter lange). Dessverre har byen forfalt de siste årene. Arbeidsplasser legges ned eller flyttes ut av byen. Offentlige bygg gjerdes inne og bevoktes på grunn av vandalisme. Det er mye fraflytting på grunn av illegal innvandring, stor kriminalitet og narkotikaomsetning. Det er heller ikke trygt å gå ut om kveldene.

Taxiene som har «egne» trafikkregler brukes ofte av pendlere, og da fylles de til randen. De som ønsker taxi bruker hendene for å signalisere hvor de skal. Bølgebevegelser viser at de ønsker seg til stranda.

Pretoria ligger cirka 70 kilometer nord for Johannesburg, og har rundt én million innbyggere.

Et tre som har tatt kvelden og bøyer seg over landskapet som tar imot morgendisen. Etter hvert «brenner» sola vekk disen langs Panorama Route. Foto: Birgitte Simensen Berg

Tidlig om morgen forlater vi Pretoria, og følger den unike Panorama Route, ett av de vakreste reisemålene i Sør-Afrika. Langs havet ligger morgendisen i dalsidene.

I Sør-Afrika er pensjonsalderen 65 år. De har opptil 48 timers arbeidsuke, og har fra 18 til 21 feriedager. I tillegg er det 12 offentlige fridager i året.

I desember har ungene sommerferie. De har 13 års skolegang, går i uniform og betaler skolepenger. Alle må lære seg engelsk.

I dag består Sør-Afrikas befolkning av 80 prosent svarte, 7 prosent hvite og av de resterende prosentene er det mange asiater. Landet er preget av stor grad av korrupsjon, også blant politiet. Her kan man faktisk kjøpe seg sertifikat. Landets ledere etter Nelson Mandela har vært mest opptatt av å berike seg selv.

Stilleben med sjiraff og et typisk jungeltre. Et par steder så vi leoparder, som sov med hengende føtter og hale fra greinene. Så se opp. Det gjelder for både mennesker og dyr. Foto: Birgitte Simensen Berg

Sør-Afrikas historie i korte trekk

Bushfolk levde i harmoni med naturen. Så oppstod det problemer mellom bushfolket og svarte. De svarte hadde kuer, som bushfolket drepte.

I 1488 kom de første europeerne, portugiserne. I 1642 kom de første bosetningene med nederlenderne. De dyrket blant annet grønnsaker. Nederlenderne brakte med seg slaver. Så kom franskmennene, som startet med vinproduksjon. I dag er Sør-Afrika den sjette største vinprodusenten i verden. Deretter dukket tyskerne opp. I 1790 kom engelskmennene med sine lover og regler, som førte til flere problemer. Engelskmennene brukte sine penger på gull og diamanter.

Sør-Afrika er svært mineralrikt. Den største diamanten er funnet her (den ble delt i flere mindre deler og det engelske kongedømmet eier disse). Nest største diamanten er også funnet her. Landet har den sjette største diamantforekomsten i verden.

Nederlenderne regjerte i nord, mens engelskmennene okkuperte kystområdene. I 1910 ble Sør-Afrika Union etablert under engelsk ledelse og apartheid oppsto, hvor fargede måtte bo og leve i spesielle områder.

I 1980-årene skjedde det forandringer. Det første demokratiske valget ble gjennomført i 1994, hvor Nelson Mandela ble valgt til president. Han valgte selv å gå av etter én periode på grunn av sin høye alder.

En elefant i all sin prakt. Her vender han godsida til. Foto: Birgitte Simensen Berg

Krüger nasjonalpark er kanskje verdens mest berømte nasjonalpark. Parken ble erklært verneverdig i 1898 av Paul Krüger, sønn av en tyske innvandrere. Senere ble han president i Sør-Afrika.

Nasjonalparken skal være et beskyttet område for ville dyr. I dag er parken det største natur- og dyrereservatet i Sør-Afrika. Her kan besøkende oppleve de berømte “Big Five”: elefant, leopard, neshorn, bøffel og løve. Og det fikk vi og mer til!

Det hadde regnet kraftig i 10 dager før vi kom med sola. Så grønt og frodig som jungelen da var, er en sjeldenhet.

Etter ni timer i en åpen jeep var vi mette av fantastiske synsinntrykk med nærkontakt til ville dyr i alle størrelser.