Hjem Nyheter Fra kirken til «Tanker og toner i tiden» på Facebook

Fra kirken til «Tanker og toner i tiden» på Facebook

Da koronapandemien nådde Norge fikk Cato Thunes og kantor Victor Riakhin i Konnerud menighet fart på sitt allerede gode samarbeid. De to har gjort en del sammen tidligere, men nå ønsker de å bidra til oppmuntring i en vanskelig tid. Planen er å anvende en sosial plattform som Facebook for å nå ut med budskapet.  

– Når kirkerommet er stengt, må vi finne nye løsninger, sier de to.

I disse dager formidler offshorepresten og kantoren «Tanker og toner i tiden», et innslag til trøst og oppmuntring. Thunes tar opp sine bidrag fra skauen på Konnerud og andre steder, mens kantoren tar opp sin musikk i Konnerud kirke.  

–Målet er å bidra til refleksjon, trøst, oppmuntring og mobilisering i en vanskelig tid, sier Cato Thunes.

I den andre episoden av «Tanker og ord i tiden» spiller Victor Riakhin og kona Galina Trintsoukova sammen. Bildet av de to er tatt under en tur til Budapest ved en tidligere anledning. Foto: Privat.

Refleksjoner

Thunes beskriver «Tanker og toner i tiden» som åpne refleksjoner, men legger ikke skjul på sin forankring.

–Denne uken minnes jeg blant annet «Professor Baltazar». Mange i min generasjon husker nok den hyggelige professoren fra barne-tv på 1970-tallet, sier han og utdyper:

–Professor Baltazar er en intellektuell og snill professor som bruker sitt talent for å gjøre situasjonen bedre for de som trengte hans hjelp. Det finnes mange professor Baltazar-er som arbeider kjempehardt nå om dagen. Felles for alle sammen er at de arbeider for at livet til de som har det vondt nå skal bli bedre.

Samarbeidspartner Riakhin er opptatt av musikk som berører og skaper følelser hos lytteren.

–Musikken jeg spiller skal være med på å understreke tankene som Cato deler i sine refleksjoner, sier Victor Riakhin.

Selvvalgt karantene

Cato Thunes arbeider som mange andre hjemmefra om dagen.

– Jeg forsøker å være mest mulig for meg selv. En sterkt astmatisk middelaldrende mann bør helst ikke få denne dritten ned i lungene, sier han med største alvor. Thunes er flink til å holde seg hjemme, derfor foregår alt av møter i hans jobb som offshoreprest digitalt.

–Jeg holder meg stort sett innendørs, med unntak av løpeturene sammen med yngstedatteren Sarah på skauen, sier han, og innrømmer at han savner løpeturene rundt bruene i byen, og på Marienlyst sammen med de eldste barna og Rønnergruppa.

–Personlig får jeg mest energi av å være alene, men jeg savner faktisk å være med kona på Gulskogen senteret på lørdagene. Da pleier jeg å sette meg ned ved et kafebord for å lese avisen og spise et rundstykke.

To av barna til Thunes jobber innenfor helsesektoren, den ene som lege, den andre som sykepleier, og de har travle dager.

–Vi har blitt enige om å ha en beinhard disiplin, slik at de ikke skal bekymre seg for at jeg blir smittet av koronaviruset. Jeg er nok litt bekymret for å bli smittet, men gjør hva jeg kan for ikke å bli syk av bekymringene, sier han med et alvorstungt smil.  Derfor treffer jeg verken barn eller barnebarn, annet enn via Facetime og litt vinking fra gårdsplassen.

Velvalgte ord

«Tanker og toner i tiden» er ikke noe enkelt prosjekt, påpeker Cato Thunes.

–Vakker musikk skal øves inn, og jeg skal finne velvalgte ord som treffer, så skal alt redigeres sammen. Når det først er «postet» er det ingen vei tilbake, da er det gjort. Derfor forsøker vi å gjøre det så godt vi kan. Så blir det forhåpentlig litt bedre for hver uke. Jeg er ikke noe teknisk geni, derfor er jeg glad for at Victor Riakhin tar seg av all redigering. Ifølge Thunes er det ufattelig mye øving bak den musikken Victor Riakhin gir.

–Det er spennende å arbeide med Cato, sier Riakhin og utdyper: –Vi ser og hører ting forskjellig, og da får vi også frem ulike fasetter og perspektiv.

[email protected]