Hjem Kultur Naken og ærlig slampoesi

Naken og ærlig slampoesi

Interessen for poesi og ord ble vekket da Pål Arnold Halum var i tenårene. Ved siden av jobben som frivillig i Kirkens Bymisjon Drammen sin bruktbutikk liker han å lese fagbøker og skrive slampoesi. Hobbyen innenfor slampoesi sjangeren ble midlertidig vekket da han var på et slampoesi-arrangement på Gummibaren for fire år siden.

– Det var tre damer som proklamerte sine dikt og jeg synes at sjangeren var interessant. Og siden jeg alltid har likt å leke med ord og ikke er redd for å fornorske de engelske ordene fant jeg min plattform innenfor gatespråket, forteller Pål Arnold Halum og referer til innholdet i hans dikt.

Åpen 
– Diktene mine har alltid vært nakne og ærlige og er ofte om inspirert av temaer som rus, psykiske problemer og miljøvern. I dag er poesien min mer åpen, men da jeg skrev i mine yngre dager var den ofte mer lukket og symbolsk, forteller 48-åringen.

Poesien til tønsbergenseren bosatt på Åskollen er ofte skrevet i jeg-form.

– Det innebærer ikke nødvendigvis at den handler om meg personlig i min poesi verden. Og blir ting litt for nakent så bruker jeg et annet perspektiv, sier Halum.

For å få det rette trykket leser han diktene høyt for seg selv mens han skriver.

Nye arrangement 
Sammen med slampoesi kollega Jonny Fon arrangerer Pål Arnold Halum SLAMpoesi-kvelder med åpen mikrofon i regi av organisasjonen Drammen Slamscene.

– Her kan alle som ønsker proklamere dikt, slampoesi eller hva annet de har på hjertet, sier han om de tidligere arrangementene på Gummibaren og Hos Solveig på Papirbredden.

– Et sted mellom 20 og 30 har hatt sin poesi debut på våre kvelder med åpen mikrofon, forteller han. 

Ifølge Halum jobbes det med nye arrangement. – Jeg er også invitert til Østfold Scene i Fredrikstad, røper han.

Bjørneboe, Vold og punk
De norske forfatterne, Jens Bjørneboe og Jan Erik Vold er en av to av største lyriske forbildene til slampoeten, Pål Arnold Halum.

– «Hvor det lyves» og «Hiroshima» diktene til Bjørneboe er to av mine favoritter. Og da jeg var yngre var jeg ofte publikum da Jan Erik Vold hadde jazz og poesi kvelder i Tønsberg, sier Halum og røper at en av hans viktigste litterære forbilde er det svenske punk-rockbandet Imperiet og vokalist Thåström.

På slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet hang Halum på Blitz huset i Oslo.

–Det hendte at jeg tok toget fra Tønsberg til Oslo for å hente inspirasjon.

Den klassiske litteraturen har også en stor betydning i livet til 48-åringen. –Tidligere leste jeg alt jeg kom over av klassikere. Men de siste årene har jeg fordypet meg mer i meg i faglitteratur innen miljøvern og historie, forteller Halum.

Barista og blogg 
Drømmejobben på sikt er å bli Barista.

– Jeg har også mål om å nå ut til et bredere publikum med min slampoesi og på min egen blogg, Forlaget Lokes Narrespill, hvor jeg legger jeg ut dikt med jevne mellomrom, forteller Pål Arnold Halum.

[email protected]