Hjem Nyheter Nesten 200 mennesker med roser for respekt og toleranse

Nesten 200 mennesker med roser for respekt og toleranse

Det er Hatice Lük, styreleder i Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge (TFHN), og det norsk-muslimske samfunnet i drammensregionen som er initiativtaker bak markeringen.

Hun er utrolig glad for at så mange møtte opp under markeringen som skulle symbolisere respekt, toleranse og fellesskap. 

Nesten 200 mennesker som holdt roser gikk fra Strømsø torg og over bybroa til Bragernes torg på søndag.

Lük har tidligere uttalt at enkelte marginale og ekstreme grupper forsøker å såre og krenke norsk-muslimer. Det er lov å være kritisk til religion og gi uttrykk for sin kritikk, men brenning av hellige skrifter er en svært dårlig form for ytring. Det er en handling som provoserer og sårer, sa Lük. 

Se en liten klipp fra markeringen og litt av talen til Abdul Wahab som er fjerde generasjon.

Det er nesten tre uker siden en person tente på Koranen på Strømsø  i Drammen og løp vekk.

– Vi ønsker dialog og vi vil vise at vi bor i en fellesskap og tolerer ganske mye.  Vi føler at det er nok nå og vil vise dette, og ønsker støtte fra andre også. Vi skal leve sammen og vi alle har unger som skal leve sammen, sier hun. Hatice Lük ,styreleder i Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge (TFHN). Foto: Hina Aslam

– Hat er ikke ytringsfrihet. Vi må lære barna våre allerede nå at det bor folk i Norge med forskjellige kulturer og med ulike religiøse tilknytninger, sier hun.

Opplever rasisme hverdag 

Yousuf Gilani tidligere varaordfører hold appell og sa at det er dessverre mange drammensere som opplever diskriminering hver dag. 

– Vi må gjøre noe med det sammen. Og det er kun ved å stå skulder ved skulder at vi kan klare å møte de utfordringene slik at våre barn, den kommende generasjonen vil føle seg inkludert i majoritets samfunn, sier han.

Yousuf Gilani ønsker å bygge broer. Foto: Hina Aslam

Gilani mener at rasisme er en systematisk nedvurdering av andre mennesker, det er ikke den handlingen og det ordet, eller det blikket men det er alt i sum som skaper et mønster som forteller at du er deg og vi er oss.

Ønsker vi-samfunn

– Det er et deg og oss samfunn vi ikke ønsker. Vi ønsker vi. Vi er drammensere som gikk over bybroa i Drammen i dag, sier han.

Ved denne markeringen ønsket de å vise at det flerkulturelle samfunnet i Drammen er tolerant over at ekstremistiske grupper kommer og driver propaganda i byen.

De ønsker å bygge broer og ikke murer, det er det som må til for å lykkes med et flerkulturelt samfunn. Nasir Gondal delte ut roser til Marianne Nyhus, Theodor Nilsen og Jonas Nyhus. Foto: Hina Aslam

[email protected]