Hjem Nyheter Nina fra Drammen av de første som ble testet

Nina fra Drammen av de første som ble testet

På 1980- og 90-tallet var Nina Aarnes Wanke en kjent og kjær radiostemme i hjembyen Drammen. De siste 23 årene har hun bodd i Østerrike sammen med familien. Mandag 20. april, 33 dager etter at Wanke hadde fått påvist covid-19, ble hun testet for antistoffer, i det hun beskriver som en pålitelig test.

–Jeg ble plukket ut på grunn av mitt særdeles lange og alvorlige sykdomsforløp, og for at jeg har en tørrhoste som ikke ville slippe taket, forteller Nina Aarnes Wanke, på telefonen fra sitt hjem i Zell am See.

Anker  

Ifølge Wanke har fastlegen i Østerrike vært ankeret hennes fra hun fikk påvist covid-19 i begynnelsen av mars.

–For min del har det vært avgjørende ha en fastlege som ringt meg hver dag og kom hjem til meg for å ta blodprøve i fingeren hver tredje dag. Han har også skrevet ut medisiner for å dempe de verste symptomene. Så jeg har blitt ordentlig ivaretatt, sier hun, og forteller om tett oppfølging fra kommunelegen i Zell am See.

–Kommunelegen ringte meg hver fjerde dag for å få en oppdatering av tilstanden min, og ut i fra det skrev han ut en forlengelse av hjemmeisolasjonen på ytterligere fire nye dager.

Antistoff testen

Antistoff testen som ble rullet ut i Tyrol fylke i Østerrike skal etter planen gis som et tilbud til beboere i landets fylker. En test som kom i rette tidspunkt i forhold til sykdomsforløpet til 57-åringen fra Drammen.

–Min frykt var at tørrhosten ville føre til forlengelse av hjemmeisolasjonen, forteller Wanke.

–Denne testen er ansett som veldig sikker da den er ferdig utprøvd her i Østerrike.

Som eneste i sin gruppe testet Nina Aarnes Wanke positivt på sin antistoff test. Noe som innebærer at hun har opparbeidet seg antistoffer etter å ha vært alvorlig syk av covid-19.

–Hvor lenge antistoffene virker er ikke klarlagt, men jeg føler at jeg endelig har kontroll da testen også forteller at jeg ikke lenger har infeksjon i kroppen, forteller hun.

Kvalitetssikring 

I Østerrike, hvor Nina Aarnes Wanke bor, tilbys innbyggerne en offentlig godkjent antistoff test. I Norge jobber flere forskningsprosjekter med å teste ut forskjellige typer antistoff tester, ifølge fastlege Erik Dag Knudsen ved Konnerud legesenter.

–Kvalitetssikringen av antistoff testen foreligger ikke ennå, men det kommer svar fra de ulike kanalene om ikke altfor lenge, sier han, og forteller at godkjent antistoff test vil bidra til en langt bedre kartlegging og smittesporing av covid-19.

– Antistoff testen sammen med mer aktiv testing for å påvise covid-19 gjør at vi har et bedre apparat nå, enn bare for noen uker siden.

Hentet blomster

Det første Nina gjorde da hun mottok den gledelige beskjeden om testresultatet etter 36 dager i hjemmeisolasjon, var å hente blomstene fra teatervenner i Drammen.

–Med favnen full av blomster fra teatergruppa Drammen Nye feiret jeg meldingen om at jeg endelig er erklært frisk med flaskebobler, smiler hun.

Som et ledd i å hindre smitte må Wanke som innbygger forholde seg til lover og regler gitt av myndighetene.

–Skal vi ut må vi ha på maske. Vi blir også bedt om begrense sosial omgang og holde halvannen meter avstand. Samt ha god og hyppig håndvask, sier Nina Aarnes Wanke. Hun er evig takknemlig for at fastlegen har fulgt henne tett hele veien.

–Han har pushet på slik at jeg var en av de første som fikk tatt den godkjente antistofftesten i Østerrike, sier hun.

[email protected]