Hjem Arkiv Nok folk på fuktig camping

Nok folk på fuktig camping

Driftsbestyrer Trond Waksvik ved Drammen Camping

Campingplassen er ganske så full fredag ettermiddag, når egnet nettopp har lettet og sola såvidt titter fram bak urolige skyer. Gressplenen er fuktig nede på den idylliske plassen ved elva på Åssiden, og flere steder er det dype gjørmespor etter parkerte biler, i tillegg til store vanndammer.

FUKTIG: Det er bløtt og gjørmete men mange vogner på campingen. PÅL-HENRIK HAGEN

Mye vogner og lite folk 

Det er fullt opp av campingvogner, flere av dem opptil fem meter lange og parkert permanent for sommeren, men det er lite folk å se. Det står leker og sykler framme, hagepynt og klesvask. Én vogn har fullt hagemøbelsett utenfor, og en hissig hund står alene ved siden av og knurrer. Det ser ut nesten ut som private hager, men altså ganske forlatt. Folk sitter inne og ser på tv, i ly fra den litt kjølige temperaturen og det grå været. Et nederlandsk par i 60-årene sitter ute og leser, men er ikke interessert i å prate. Det sitter en gjeng på fem-seks stykk i pluss-minus femtiårene under et soltak festet til campingvogna, men de er heller ikke spesielt snakkesalige når Byavisa nærmer seg for å få en kommentar om ferielivet i Drammen.

– Nei, det vil vi ikke gi. Hva skal vi snakke om? At vi sitter i regnet på campinga i Drammen? Det er ikke noe vits, sier en litt amper dame på østfolddialekt. De andre stemmer i. Ja, nei, hva er vitsen med det si.

– Snakk med Trond. Han er glad i prate, sier en mann for å få journalisten unna.

Mye å gjøre

Mannen fra den pressesky østfoldgjengen viser seg å ha rett. Driftsbestyrer Trond Waksvik prater villig vekk, selv om han egentlig skulle ta seg en kjapp middag akkurat da. Han har mye å henge fingrene i disse dager når det nærmer seg høysesong. Gjester skal tas imot i bua, nye vogner skal navigeres inn på plassen, spørsmål skal besvares og ting skal vedlikeholdes. Han bor på campingplassen i sesongen, og er tilgjengelig nærmest døgnet rundt. Han har også barndomshjemmet sitt rett ved siden av, og det var bestemoren og tantene hans som solgte tomta til kommunen for flere år siden.

– Mora mi er snart nitti og lever enda. Hu syns det er litt rart at jeg driver og rører borti her, sier han og ler.

Han har jobbet i byggebransjen og i kommunal forvaltning og planavdeling, men er nå tilbake på gamle jaktmarker og har drevet campingen de siste ti årene. Kommunen eier tomta, men det er NAF som leier og forvalter driften. Waksvik er leid inn som uavhengig driftsbestyrer.

Mange kunder

Har du savna meg nå, kjære vene gutten! Nå må jeg parkere deg litt innimellom. Jeg trenger plasser til hundeutstillingen i helga, roper Waksvik til en fast campingkunde som kjører inn med en ganske diger vogn.

Waksvik tar det hele ganske rolig, og stoler på at folk klarer å finne seg en fornuftig plass på egen hånd. – Det er litt vilt. Og det skal det være, sier han avslappet. De fleste som kjører inn har gjort dette mange ganger før. Han siste som kom var her for bare et par dager siden. Han er blant dem Waksvik kaller «arbeidsfolk».

– Eller det man en gang kalte tatere, sier han. Rundt halvparten av vognene er nettopp det – folk som reiser rundt og jobber. De kommer gjerne tidlig i sesongen og kommer for å jobbe, bo og ha det sosialt. Ofte med hele familier. Den særegne kulturen utgjør en viktig del av kundegrunnlaget, men det er blitt færre de siste årene. Tidligere kunne de blant annet ta ungene ut av skolen i mai, men det er ikke mulig lenger.

Kunder er det likevel nok av, og de kommer fra hele verden.

-Det er en studie av mennesker. Masse hyggelig folk. Og dem finner denne lille fantastiske perla av en plass på Åssiden, sier Trond.

Noen kommer med campingvogn, noen med telt, og noen for å leie en av hyttene som utgjør rundt halvparten av campingplassen. Det dårlige været har faktisk hjulpet på hytteutleien, siden teltfolket vil skaffe seg tak over hodet. En stor andel er campingturister fra Tyskland og Nederland, og turister fra rundt omkring i Norge. Blant annet Torgunn Haug fra Stjørdal, som kommer hit hvert år for å arrangere hundeutstilling.  Hun har nettopp kommet sammen med hundene Maja og Louis, som står bak et provisorisk gjerde på plattingen foran hytta. Det blir ikke så mye sightseeing i byen.

– Jeg har ikke vært inn i Drammen på ganske mange år. Utenom å ha hundeutstillingen så går vi tur langs strandpromenaden, og på kvelden har vi grillfest, forteller Haug.

Det er ikke nødvendigvis Drammens attraksjoner som trekker folk hit. Foruten den idylliske lokaliteten ved elva så er campingen attraktiv som knutepunkt til resten av landet. Det blir en pitstop for folk som skal videre både nord og sørover, i tillegg er det flere som tar noen dager i Drammen og tar bussen til andre byer i nærheten.

Camping

Trond har lenge ønsket å oppgradere hyttene på området, men det er en lang prosess med planlegging og forhandling med kommunen og NAF. Ingen av hyttene har innlagt vann, så det må benyttes fellesdusj og do. Flere turister snur når de skjønner at de ikke kan få privat bad på overnattingen. Fordelen er at det blir billig, og for en rundt 400 kroner kan reisende få seg fire sengeplasser og tak over hodet. Men i fremtiden kan det kanskje bli noen luksusvarianter også, som kan tiltrekke seg et økende antall folk som har Norge som feriedestinasjon. Trond mener å se en trend i at flere kommer til både fra innenlands og utenlands, i bobil, telt og vogn. Kommunen har nylig vedtatt at det skal være campingdrift der i overskuelig framtid, så det kan bli mange som tar ferien langs elva i Drammen de kommende årene.

[email protected]