Hjem Nyheter Nordisk elbilbarometer: Nordmenn flest vil kjøpe elbil

Nordisk elbilbarometer: Nordmenn flest vil kjøpe elbil

I tillegg oppgir 8 prosent av de spurte at de foretrekker en brukt elbil. Det er en dobling på to år. 14 prosent sitter fortsatt på gjerdet og er usikre på hva de skal velge. 10 prosent vurderer ikke bil i det hele tatt.

Christina Bu er generalsekretær i Norsk elbilforening. Foto: Norsk elbilforening/Aksel Jermstad

Tydelig økning for elbil

Interessen for å kjøpe ny elbil har steget med 38 prosent siden i fjor.

 – Flere og flere får øynene opp for at elbil er det naturlige valget når de skal kjøpe seg ny bil. Elbilpolitikken er en suksess som har ringvirkninger over hele verden, men vi har fortsatt et stykke igjen, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Markedsandelen for elbil i nybilsalget gikk ned fra 56 prosent i mars til 43 prosent i mai, noe som i stor grad skyldes korona-pandemien.

– Skal vi ha en jevn vekst mot 2025 hvor alle nye solgte biler skal være elbiler, burde vi nærme oss 60 prosent mot slutten av året, mener Bu.

Svarfordeling på spørsmål om hva som blir din neste bil blant nordmenn:

Elbilinteressen i Norden

Nordisk elbilbarometer måler tempen på elbilinteressen i Island, Sverige, Danmark, Finland og Norge, og gjennomføres for tredje gang.

Til sammen er det 9 prosent i alle disse landene som planlegger å kjøpe ny elbil som sin neste bil.

 – Ikke uventet er interessen størst i Norge. Vi har en aktiv elbilpolitikk som gjør det attraktivt for folk å velge elbil. Mindre bruk av bensin- og diesel i transport bidrar nå sterkest til at utslippene går ned, sier Christina Bu.

Elbilinteressen er størst på Vestlandet

I den norske befolkningen er elbilinteressen størst på Vestlandet. Her oppgir 27 prosent at deres neste bil blir en ny elbil. På samme spørsmål svarer 24 prosent av Oslos innbyggere at de foretrekker elbil

 – Gøy at elbilinteressen når nye høyder på Vestlandet! Vestlendingene er framoverlente og har satset på elbil i flere år. De har gode lokale elbilfordeler og nylig lanserte Vestland fylke en offensiv strategi for utbygging av hurtiglading som regjeringen bør lære av, sier Bu.

[email protected]