Hjem Nyheter Ny lokalbok fra Tom & Tom

Ny lokalbok fra Tom & Tom

– Vi fikk oppfordring fra tidligere leder i Turistforeningen i Drammen, Per E. Marheim, om å lage ei bok også fra sørsiden av Drammenselva. Nå er det gjort, forteller Tom Schandy, og viser fornøyd fram produktet som er et samarbeidsprosjekt med makker Tom Helgesen og DNT Drammen og Omegn.

– Nå er altså søsterboka klar, og tittelen er «Med sjumilsstøvler – mellom Drammen, Eiker og Sande». Her behandler vi dette flotte skogområdet fra mange mulige vinkler, og vi har tredelt boka i historie, natur og friluftsliv. Vi skulle ønske det var et fellesnavn på området slik det er på Finnemarka, men det finnes altså ikke. Dette er da boka om Vestskauen, Mjøndalsskauen, Konnerudmarka og Strømsåsen. Kjært barn har som kjent mange navn, sier Schandy.

Opp om «morra’n»

Naturfotograf Schandy har nylig kommet hjem fra fototur til Falklandsøyene og Patagonia i Chile, men det ble noen blinkskudd på forhånd av dyrelivet i skogene mellom Drammen, Eiker og Sande også. – En tidlig sommermorgen fikk jeg bilder både av en flott kronhjort og en bever i vannkanten ved Fisketjerna inne på Mjøndalsskauen. Det gjelder å komme seg opp om «morra’n», sier naturfotografen og smiler.

Fra 2020 er det kommunene Drammen, Øvre Eiker og Holmestrand som deler disse naturherlighetene. Gjennom bokas mange kapitler som er illustrert med flere hundre fargebilder og en rekke temakart, kan du bli bedre kjent i dette området.

– Turistforeningen ga ut ei bok i 1996 om det samme området, men den ble utsolgt for over 20 år siden, forteller Tom Helgesen.

Denne gangen er det bare nye bilder i boka og en rekke nye kart med blant annet geologi, gamle boplasser og setre, skiløyper, blåmerka stier og sykkelturforslag, sier Helgesen.

Unik flora

– Er det noe dere spesielt vil trekke fram om dette skogområdet?

– Ja, ingen andre steder i Norge vokser det så mange orkidéarter som nettopp her. Årsaken er selvsagt det kalkrike jordsmonnet. Vi har selvsagt med også omtale og bilder av de mest eksklusive. Ellers er variasjonen stor fra alle naturvernområdene til moderne skogbruk i marka, og alt er billedlagt og beskrevet i Med sjumilsstøvler – mellom Drammen, Eiker og Sande», sier Schandy.

– Her er også spennende topper, to har til og med sitt eget utsiktstårn. Mestertyven Ole Høiland gjemte seg på Vestskauen og i Konnerudmarka i første halvdel på 1800-tallet, mens dikteren Herman Wildenvey vandret på Mjøndalsskauen noen tiår seinere og fikk inspirasjon fra naturen. I det samme skogområdet finnes også mange spor etter flere hundre år gammel bergverkshistorie og ikke minst forskjellige fossiler. Så det er mye spennende her, mener Helgesen.

Økonomiske støttespillere

Duoen trekker fram det viktige samarbeidet med DNT Drammen og Omegn og alle de viktige medhjelperne og lokalkjente skautraverne som har kommet med nyttige opplysninger og korreksjoner til manus. Glemmes skal selvsagt heller ikke kommuner og næringsdrivende i området som har støttet prosjektet økonomisk slik at det kunne gjennomføres.

[email protected]