Hjem Nyheter Nyanser av grått på Strømsø

Nyanser av grått på Strømsø

Det er ikke en S/M-fantasi á la 50 Shades of Grey som har utspilt seg i Tamburgata, men en leverandør til Statens Vegvesen har nok påført seg selv smerte ved å ikke gjøre tilstrekkelig research på hvilke gråfarger som er kommunens foretrukne. Ved en befaring viste det seg nemlig at lyktestolpene var en anelse i feil ende av gråtonespekteret, og dermed ble stolpene fjernet for omlakkering. Den nye passasjen og grøntområdet utenfor Torgeir Vraas Plass vil derfor bli noe mørkere enn vanlig de kommende dagene, mens stolpene blir stylet om for å matche standarden. 

– Fargen er det leverandøren som har levert feil. Vegvesenet bygger jo lite selv, så elektrisk utstyr blir kjøpt inn. Så dette er ganske enkelt en reklamasjon, og er veldig vanlig, forteller prosjektleder i Statens Vegvesen Tom Hedalen.

Vegvesenet har satt opp belysningen på oppdrag fra kommunen, og feilen ble oppdaget på en befaring mellom Vegvesenet og leverandør. I dette tilfellet var det snakk om en nokså liten forskjell i fargenyanse, men etter en vurdering kom kommunen fram til at de ønsket en reklamasjon fremfor et prisavslag.  

 

Gatenorm

Hvis du ikke visste at det finnes en standardfarge på lyktestolper her i byen, så er du ikke alene. Selv leverandørene er ikke alltid oppdaterte på de rådende fargekodene har det altså vist seg. Men det står svart på hvitt, uten grått, i Gatenorm for Drammen Kommune av 2017, punkt 3.3.3. «Estetikk». Der er normen for utendørsbelysningens utforming og karakter spesifisert, hvor blant annet nyanser av grått er angitt med fargekode og navn under punkt 3.3.3.1.  «Farge på belysningsutstyr». «Master, utliggere og armatur skal som hovedregel ha følgende farger» står det angitt, før fargekoder listes opp. Fargen RAL 6012 Black Green er standard for området rundt Torget, mens RAL 9023 Pearl Black Grey, RAL 7042 Traffic Grey og RAL 9006 White Aluminium er standarder for spesifiserte områder i andre deler av byen. 

– Det kan jo fort bli litt lurvete ute hvis alle lyktestolper hadde forskjellig farge. Det er også helt vanlig med normer for farger i kommunene. Noen har også litt grellere farger, som rød og lilla, opplyser Hedalen.

De nylakkerte stolpene skal være på plass i løpet av noen dager, forhåpentlig i gråtonen vi er kjent med her i byen. 

[email protected]