Hjem Respons Nye regler for leiebil

Nye regler for leiebil

Nå skal dette endre seg, og flere av de største utleieselskapene har akseptert å rydde opp i de “skjulte“ kostnadene – slik at forbrukerne skal slippe å få merkostnader i løpet av leiebilperioden.

Bakgrunn

Det er mange som har fått seg ubehagelige overraskelser når de leier bil, og den største frustrasjonen ligger i at det er nesten umulig å vite hva leiebilen vil koste totalt sett. 

Når du ankommer leiebilskranken for å hente den forhåndsbestilte bilen vil personalet tilby deg en rekke ekstra forsikringer. Mange føler seg presset av den ansatte i leiebilfirmaet til å takke ja til en eller flere av dem. Dette gjelder spesielt på kontorene i utlandet, der man i tillegg også kan ha språkproblemer.

I noen tilfeller må man dessuten betale ekstra gebyrer for leiebilperioden, og det kan derfor være vanskelig å forutse hva den endelige summen blir.

Det er Forbrukertilsynet, sammen med andre europeiske forbrukermyndigheter, som har krevd at leiebilselskaper nå endrer sin praksis.

Ekstragebyrer på leiebil

Er du ung sjåfør under 25 år, vil det tilkomme et gebyr pr. leiedag hos de fleste bilutleieselskapene. Det samme gjelder dersom du benytter deg av enveisleie, glemmer å fylle opp bensintanken før du leverer bilen tilbake eller ønsker at flere enn èn person kan kjøre bilen. På nettsiden Goautos finner du mer informasjon om vilkår for lebil, både i Norge og utlandet.

Trenger du ekstrautstyr i leiebilen som f.eks. GPS, barnesete eller lignende, vil også den totale prisen du må betale for bilen stige betraktelig. Leier du bil i en uke, vil prisen å betale for GPS ligge rundt kr. 100,- pr. dag. Dette betyr at den totale leiesummen plutselig øker med 700 kroner.

Gebyrer, tilleggsutstyr og ekstra forsikringer kan ikke forhåndsbetales

I dag er det slik at du kan bestille og betale leiebilen på nett, men på dette stadiet er det kun grunnprisen du får presentert. Vanligvis følger alle helt nødvendige forsikringer med i grunnprisen på leiebil innenfor Europa. Dette er ansvarsforsikring, kasko- og tyveriforsikring. 

Når det gjelder ekstra forsikringer og tilleggsgebyrer, må dette avtales og betales når du ankommer utleiekontoret. 

Det samme gjelder for tilleggsutstyr. Det er mulig å forhåndsbestille tilleggsutstyr til leiebilen på nett, men du betaler for dette først når du står i skranken og skal hente bilen.