Hjem Nyheter Nytt norsk jordbær har fått navn

Nytt norsk jordbær har fått navn

– Det er en fryd å nyte norske jordbær om sommeren, og jeg er overbevist om at det er mange jordbærprodusenter og jordbærspisere som nå blir fornøyde med en ny jordbærsort. Det nye bæret har forbedret smak og dyrkingsegenskaper. Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, sa landbruksminister Olaug Bollestad, som var en del av juryen. 

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grøntOver 6 000 navneforslag

Det var MatMerk, Graminor og Opplysningskontoret for frukt og grønt som utlyste navnekonkurransen 18. mai i år.

Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret og det kom inn over 6 000 forslag til navn, av disse var det 2 763 ulike navn. Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner.

I juryen satt landbruksminister Olaug Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs, og disse tre døpte bæret for LYKKE. 

Slik begrunnet juryen sitt valg:

For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær. Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende.

Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren, som ble trukket ut var Elin Børter-Eriksson, som begrunnet forslaget med at jordbær rett og slett gir lykkefølelse.

Jordbæret LYKKE vil være å finne på markedet neste år – sommeren 2021.

[email protected]