Hjem Kultur Nytt orgel på plass i Tangen kirke

Nytt orgel på plass i Tangen kirke

Å innvie et nytt orgel er et stykke lokal kirkehistorie. Det har vært et imponerende stort og langsiktig lokalt engasjement for å få til et nytt orgel i Tangen kirke. 

– Vi kan være dypt takknemlige til alle som har medvirket til at dette blir virkelighet, sier Anders Eidsten Dahl, sekretær i orgelkomiteen og kantor i Bragernes kirke. Dahl er ellers 1. amanuensis i orgel ved Norges musikkhøgskolen og spiller under innvielseskonserten.

Det nye orgelet er et imponerende skue i kirken. Foto: Anders Eidsten Dahl

Det gamle J.H. Jørgensenorgelet fra 1952 har holdt ut sine «alderdomssvakheter» til fortvilelse for organister og tilhørere som har merket godt alle svakhetene til det gamle orgelet. Etter gjentakende reparasjoner og fornyelser, var det nå på tide å takke for følget gjennom flere generasjoner! Samtidig får orgelet fra Drammen nytt liv på Madagaskar der det allerede er i bruk. 

Det gamle Tangen-orgelet er allerede på plass på Madagaskar og i bruk. Foto: Privat

I sommer har det nye orgelet blitt bygget av det nederlandske firmaet Gebr. van Vulpen, og den første helgen i september innvies det. Deretter følger en rekke arrangement som presenterer mange av orgelets klanglige muligheter. 

Alle arrangementene har fri entré og avholdes i henhold til gjeldende smittevernregler. 

Kommende arrangementer i september:

SØNDAG 6. SEPTEMBER KL. 11:00 FESTGUDSTJENESTE HØYMESSE 

SØNDAG 6. SEPTEMBER KL. 18:00 INNVIELSESKONSERT ved Anders Eidsten Dahl 

LØRDAG 12. SEPTEMBER KL. 13:00 BYDELSVANDRING OG ORGELKONSERT. Historisk bydelsvandring kl. 13:00–14:30, oppmøte ved Jernstøperiets gamle skole på Smedberget, Smedberget 9. Vandringen går forbi «Kolerastøkket» og Tangen kapell og videre langs Skippergata til Tangen kirke. Der får vi en historisk fortelling om kirken. Vandringen er i samarbeid med Drammen Guideforening. Orgelkonsert i kirken kl. 14:30 ved unge talenter ved orgelskolene i Re og Kongsberg og ved talent­utviklingsprogrammet ved Norges musikkhøgskole. 

SØNDAG 13. SEPTEMBER KL. 13:30 KONSERT MED ORGELET I SAMSPILL. Konsert ved Christiane Eidsten Dahl (fiolin), Caroline Eidsten Dahl (blokkfløyter), Daniel Sæther (kontratenor), David Horwich (horn), Anders Eidsten Dahl (orgel), Camilla Eidsten Evensen (fiolin) og Anne Stine Dahl (cello). Opplev orgelet i samspill med enkelte­ instrumenter og i ensemble. 

FREDAG 18. SEPTEMBER KL. 10:00–15:00 FAGDAG FOR ORGANISTER Terje Kvam, tidligere domkantor i Oslo, underviser i liturgisk spill. Arrangementet er i samarbeid med Ad fontes og Tunsberg bispedømme. 

ONSDAG 23. SEPTEMBER KL. 19:00 SALMEKVELD MED ÅGE HAAVIK. Åge Haavik har vært ledende innenfor salmesang og utvikling av liturgi i Den norske kirke i en årrekke. Han leder forsamlingen gjennom salmesang sammen med kor fra Tangen­området. Organist er Gróa Hreinsdottir. 

[email protected]