Hjem Nyheter Om følelser og sånt i egen doavis

Om følelser og sånt i egen doavis

SKAL HENGE PÅ DODØRA: Det er sosiallærerne Elin Weiberg-Aurdal og Terje Egge Johansen ved Svensedammen skole som skal henge plakatene med Doavisa opp på elevtoalettene på skolen. Foto:MARIANNE M. JONASSEN

For første gang fokuseres det på ungdom i Konnerud Sanitetsforening. Tirsdag 3. mars overleverte styremedlemmer Laila Tangnes Jørgensen, Solveig Mundal og Kari Anne Liveng i foreningen, Doavisa, til Svensedammen skole.

– Doavisa er informasjonsplakater som henges opp på innsiden av dodøra, slik at elever uforstyrret kan få kunnskap om viktige temaer som egen og andre seksualitet, kropp, psykisk og seksuell helse. Og det i ro og fred uten at andre kommer med kommentarer på det man leser, forteller Solveig Mundal.

Fra Steinkjer
Ideen til Doavisa har Konnerud Sanitetsforening hentet fra Steinkjer Unge Kvinners Sanitetsforening, som i samarbeid med Likestillingssenteret KUN, Norske Sanitetskvinner og Extrastiftelsen utviklet en Doavis for ungdomsskoleelever. Målet med avisen er å gi elevene riktig informasjon på et sted hvor ungdom kan lese i fred.

Doavisa finnes i åtte utgaver og kommer med ny «utgivelse» hver sjette uke gjennom hele skoleåret. Første utgave tar for seg tiltrekning og flørting, andre kropp, tredje sex, fjerde grensesetting, femte mer om sex, sjette sosial kontroll, syvende mobbing og inkludering, og åttende psykisk helse.

– Hver utgivelse tar for seg viktige temaer, sier sosiallærer ved Svensedammen skole, Elin Weiberg-Aurdal, og trekker fram vær glad i deg selv plakaten som ett eksempel.

– Det å snakke om tabubelagte ting er langt mer akseptert nå enn bare for 20 år siden. Det er derfor flott å få det opp skriftlig på toalettene slik at elevene kan lese om de ulike temaene selv, forteller sosiallærer Terje Egge Johansen ved Svensedammen skole.

INFORMATIV: Kristine Finnestad (t.v.) og Christina Green mener at Doavisa gir riktig informasjon om de ulike temaene. Foto:MARIANNE M. JONASSEN

Flott tiltak
Elevrådsleder Christina Green og nestleder Kristine Finnestrand ved Svensedammen skole mener initiativet til Konnerud Sanitetsforening om å distribuere Doavisa på skolens toaletter er et flott tiltak.

– Det er mange som kanskje ikke tør å stille spørsmål. Men på disse plakatene kan man finne svar på det man lurer på, sier Kristine, som allerede har lagt merke til at Helsesista er referert til på en av plakatene.

– Her kan du faktisk finne riktig informasjon om de ulike temaene, forteller Christina.

Johansen mener også at lærerne ved skolen kan dra nytte av informasjonen som finnes på Doavisa.

– Det vil nok kanskje bli lettere å ta opp de ulike temaene når elvene har fått mer kunnskap om dem, sier han.

Konnerud Sanitetsforening er invitert til å komme på nytt besøk om et par måneder.

– Vi gleder oss til å få tilbakemelding på hvordan det har gått, summerer Solveig Mundal.

Konnerud Sanitetsforening feiret forøvrig sitt 90-årsjubileum mandag 2. mars og har 159 medlemmer.

[email protected]