Hjem Nyheter Om press, valg og forventninger

Om press, valg og forventninger

Å kjenne på press og forventninger i forhold til egen kropp og seksualitet er noe som både Raziye og Arbi ved Kjøsterud skole kan relatere seg til.

Å stå opp for deg selv og dine egne valg er alltid viktig. For valgene flokken tar er nødvendigvis ikke det riktige for deg, konkluderer Raziye.

Viktig uke

Tiendeklasseelevene mener at tematikken om seksualitet og egen kropp som belyses denne uka er viktig å snakke om. Du har ikke kommet så langt i livet hvis du er 20 år og aldri har snakket om sex, sier Arbi.

Hva som forventes av hver enkelt og press er noe som det snakkes lite om i venneflokken, ifølge tiendeklasseelevene.

Vi snakker ikke om det offentlig, men det er noe vi føler på. Og det er vanskelig å holde det inni seg, fordi det kommer til et punkt der det kommer til å påvirke deg psykisk. Så jeg tenker at vi bør snakke mer om kroppspress enn det vi gjør i dag, sier Raziye.

Å snakke om temaer som seksualitet og kroppspress blir mindre kleint når man snakker om det, mener elevene.

Det er kanskje litt lettere for oss på tiende trinn å snakke om det, enn for dem på åttende. Men jo mer man snakker om det, desto mindre kleint blir det også.

Forventningspress

For øyeblikket er valget av videregående skole det vanskeligste for tiendeklasseelevene, Arbi og Raziye.

Det er lett å kjenne på presset fra foreldre om hvilken studieretning man skal velge. For foreldrene ønsker det beste for sitt barn, ifølge Arbi.

–Jeg føler at press og forventninger av foreldre, venner og samfunnet har en sammenheng. Og det kan skape en usikkerhet hos deg selv. Så jeg tenker at det er viktig at du gjør det du føler er riktig for deg, forteller Raziye.

Denne uka skal Kjøsterud skole jobbe tverrfaglig med å hjelpe elevene til å forstå og håndtere press og forventninger som møter dem i hverdagen.