Hjem Nyheter Klimafestival skal inspirere til grønnere hverdag

Klimafestival skal inspirere til grønnere hverdag

Edel Gervin er styremedlem i Klimafestivalen §112 i Drammen og omegn. En nasjonal festival som jobber for å endre klimautviklingen med hjelp av ulike aktiviteter. Festivalen som drives i hovedsak av frivillige har opparbeidet seg en solid forankring i byen de siste seks årene.

–Vi ser at vi må gjøre noe for å ta vare på kloden vår for fremtidens generasjoner. Derfor lager vi festival, for å spre kunnskap og inspirere til en grønnere hverdag, sier Edel Gervin.

Bærekraft 
Gervin opplever at det er viktig å løfte fram bærekraften og alt det fine som skjer i Drammen.

–Vi vil peke på engasjementet som finnes i folket og inspirere til endring. Derfor har vi også invitert flere lag, organisasjoner og privatpersoner til å være med på festivalen i år, forteller hun.

Drammen har blitt større i 2020. I tidligere Svelvik kommune er byttefest og klimagudstjeneste en del av årets Klimafestival. På Union Scene arrangeres Barnas miljødag med forestilling og aktiviteter for store og små i regi av Drammen kommune, lørdag 25. januar. I Kirkeforum er spørsmålet som stilles om hva som kommer til å skje etter at Buskerud pakka røyk.

–Er folks frie vilje bærekraftig, eller er det er behov for å tvinge gjennom et politisk vedtak som er bærekraftig for miljøet, spør Gervin.

Radiooverført høymesse
Søndag 19. januar inviterer Klimafestivalen §112 til høymesse med klimatema i Bragernes kirke.

–Gudstjenesten blir å høre på P1. Vi setter stor pris på at NRK også er opptatt av klimaet, forteller hun, og oppfordrer publikum til å være fysisk til stede i kirken denne søndagen. –Det hadde vært moro med masse menighetssang under den radiooverførte høymessen.

Rå-kaker 
Rå-kaker og enkle desserter står på menyen når Criollo inviterer til Raw-kakekurs tirsdag 21. januar.

–Kafeen som arrangerer rå-kakekurset serverer kun økologisk mat og er opptatt av miljøet. Neste uke gir også Criollo 10 prosent av ukesomsetningen til Regnskogfondet, opplyser Gervin og forteller om en stor bekymring for miljøet.

Store endringer
–Klimaforskerne sier at klimaendringene er godt i gang, og at været ikke lenger er normalt slik som tidligere. Nå opplever vi større avvik med ekstremvær og det gjør at mange, inkludert meg selv, blir ekstra bekymret.

I løpet av Klimafestivalen §112 sin fartstid er det en økende interesse for miljøvern arbeid, ifølge Edel Gervin.

–Det er lettere å få med folk på festivalen nå, enn da vi startet opp for seks år siden. Noe av årsaken er at vi er mer allment kjent, men vi opplever også en helt annen type engasjement blant drammenserne. Og det gir jo et håp, forteller hun.

Alle kan bidra
Festivalen har en todelt betydning, forklarer Edel Gervin.

–På den ene siden feirer vi det store grønne engasjementet. Men festivalen inneholder også elementer av uro og alvor.

Det viktigste budskapet Edel Gervin ønsker å dele med drammenserne er at alle kan og må bidra for klimaet.

–Hvis alle gjør noe og det vi kan, så blir det mye til sammen, sier Edel Gervin og oppfordrer publikum til å sjekke ut programmet til Klimafestivalen §112 i Drammen på Facebook.

–Bli med og gjør noen grep i livet.

[email protected]