Hjem Nyheter Fra uhelbredelig kreft til ny bok om reise, mat og fakta

Fra uhelbredelig kreft til ny bok om reise, mat og fakta

Harald Gautneb (66) er et kjent navn i Drammen. Du kjenner han kanskje som

journalist, leder i kunstforeningen, nestleder i pensjonistforeningen eller som forfatter?

– Jeg liker å ha 20 baller i lufta samtidig, og håper på at to av dem faller ned, sier Gautneb som mener det er viktig å ha fullt engasjement når han først bestemmer seg for å gjøre noe.

Fra uhelbredelig kreft til bok

I januar ga Harald Gautneb ut boka «Greske hemmeligheter som forlenger livet». Idéen kom etter beskjeden om at han hadde uhelbredelig kreft.

– Min behandlende lege på Radiumhospitalet satte meg på sporet om at riktig kosthold kan være krefthemmende og kreftforebyggende. Blant annet at varmebehandlede tomater inneholder mye lykopen. Forskning viser at de som spiser mye tomater kan ha en lavere forekomst av blodpropp, hjerneblødning og kreft. Så tomatsauser, tomatjuice og ketsjup er sunne saker, legger Gautneb til.

Lengstlevende grekere 

– Men hva med andre matvarer, og deres virkning på vår helse? Vi vet at det greske kjøkkenet er det sunneste i verden, men hvorfor lever folk lengst på den lille øya Ikaria. Som ligger i Egeerhavet – sørvest for Samos. Der har befolkningen funnet hemmeligheten med å leve et langt og lykkelig liv. Det var grunnen til at jeg reiste til «Øya der folk glemmer å dø», sier Gautneb.

Det oppsiktsvekkende er at alt som gror på Ikaria har tre ganger så mye antioksidanter sammenlignet med naboøyene, eller resten av Europa. Det vil si at de som bor på øya får i seg tre ganger mer antioksidanter enn andre.

 Harald Gautneb og Sven-Erik Røed har vært på tur sammen, som har resultert i en ny bok. Foto: Sven-Erik Røed

Sammen med sin tidligere kollega og fotograf i Drammens Tidende, Sven-Erik Røed, reiste de til øya. Resultatet av oppholdet ble innholdet i den nye boken, som inneholder en reisebeskrivelse, sunne oppskrifter og faktarammer.

Ser lyst på livet 

– Det jeg lærte av våre venner på Ikaria, er hemmeligheter som jeg selv bruker i mitt kosthold, og mener og tror at det er viktig for å få bedre helse. Jeg lever fortsatt med kreft etter å ha påvist sykdommen for 10 år siden. Nå er det om å gjøre å holde kreften i sjakk, sier Gautneb.

– Å spise mer grønnsaker, mindre kjøtt, mer fisk og urter og ha en stor porsjon med godt humør, er min oppskrift. Jeg tror faktisk at man kan dø av bekymring. Derfor er det viktig å prøve finne lyspunkter, spesielt når man opplever livets mørke sider, sier han.

Selv har han har ikke noe livsmotto, men er veldig fasinert av det 108 år gamle Ioanna fortalte ham på Ikaria.

– Jeg spurte henne om hva som var hennes hemmelighet for et godt og langt liv. Se deg aldri tilbake, svarte hun uten å tenke seg om. At du ikke skal angre på det du gjorde, eller ikke gjorde. Å leve i nuet er bedre enn å grave seg ned i fortiden, sier Gautneb.

Jobber med ny bok

På grunn av koronasituasjonen har det ikke blitt så mange foredrag og boklanseringer, og siden han selv er i risikogruppe holder han seg med hjemmekontor.

– Det er jo et perfekt tidspunkt å begynne på et nytt bokprosjekt, sier Gautneb som skriver på en ny krim.

Dette blir hans sjette bok, tidligere har han skrevet to kokebøker med rockeren Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Hell, og krimboken «Syke Satan» som kommer i pocketformat til høsten.

Dessuten har han skrevet suksessboken «Liket i Slottsparken» sammen med to andre drammensere, Audun Wickstrand Iversen og Ulf André Andersen.

– Hvis du liker å drømme deg bort, spise sunn gresk mat og jakter på noen hemmeligheter for å leve godt og lenge kan «Greske hemmeligheter som forlenger livet» være et lyspunkt i disse koronatider, avslutter Harald Gautneb.

[email protected]