Hjem Nyheter Påskekonkurransen – her finner du flere Bysteiner

Påskekonkurransen – her finner du flere Bysteiner

Seks kart fra Geodata i Drammen kommune viser hvor de gamle grensemerkene var plassert. I følge kartene var det opprinnelig 50 stykker. Alle er sikkert ikke like lette å finne i dag, og noen har kanskje også forsvunnet eller blitt fjernet på grunn av byggevirksomhet.  Hvem av leserne klarer å finne flest?

Kilde: Geodata i Drammen kommune.

Fra Nøsted bruk til Fjellsbyen

Vårt kart nr 2 viser Bysteinene fra Nøsted bruk til Fjellsbyen. De er nummerert fra 44-50 og skal i følge kartet ligge både i grisgrendt terreng over Nordbykollen og i mer urbane strøk. Dette er et område som mot vest og sør hadde grense mot daværende Skoger kommune.

For over 55 år siden, nærmere bestemt i 1964, ble Skoger kommune innlemmet i Drammen kommune. Da fikk skogerbøringene ikke bare en ny kommune, men også nytt fylke da de ble flyttet fra Vestfold og over til Buskerud. Skoger lå for øvrig i Jarlsberg og Larviks amt fram til og med 1918 da navnet ble endret til Vestfold fylke. 

Foto: Tom Helgesen

Skouger Præstegjæld

Vedlagt er også et kart fra 1870. Det viser Skouger Præstegjæld, som det het for 150 år siden, på øst- og sørsiden av Drammen. Kartet har også med grensesteinene, men det er vanskelig å se nummeret uten lupe eller kraftig forstørrelse. 

Dokumenter ved bilder

Byavisas lesere må dokumentere hvert enkelt funn ved å ta et bilde av Bysteinen der nummeret kommer fram på bildet.  Så sendes dette til [email protected] med svarfrist tirsdag 14. april. Kartene vil bli spredt utover i påsken, så følg med på Byavisas nettutgave framover. Husk også og respekter privat eiendom i jakten på Bysteinene.

 Vi trekker et gavekort på 600 kroner til beste st(e)infinner. I tillegg vanker det et par bøker om ”Fantastiske Finnemarka” og ”Med sjumilsstøvler – mellom Drammen, Eiker og Sande”. Vinnerne trekkes blant dem som sender inn bilder.

Kilde: Kartverket (Norges Geografiske Oppmåling) fra Fr. Julin 1870.

[email protected]