Hjem Nyheter Pangstart for nytt grønt firma

Pangstart for nytt grønt firma

300 kvadratmeter med ny gårdsplass var en oppgave som Anleggsgartner Øst løste på denne måten. Foto: Alessandra Langum

Interessen for egen hage har skutt i været det siste halvåret, noe som blant andre anleggsgartnermester Pål Lund har fått gledelig erfare. For enkelte har det å ha en fin og flott hage nesten blitt viktigere enn selve huset, og i tider med mindre reising og mer tid hjemme så har denne trenden bare forsterket seg.

Dette er en utvikling anleggsgartnermester Pål Lund (47) i Anleggsgartner Øst slett ikke har noe imot. Lund var gründeren bak suksessbedriften Steen & Lund i Lier som nå er størst i sin bransje i Norge, og etter å ha solgt seg ut av selskapet er han nå i full gang med å utvikle et nytt anleggsgartnerfirma, med en unik grønn profil, der nettopp privatmarkedet er det viktigeste satsingsområdet.  I tillegg er firmaet også inne med oppdrag i offentlig sektor

Ung drammenser daglig leder
Den var i utgangspunktet den unge anleggsgartneren og daglig leder Bror Hallerud (34) fra Drammen, også med fartstid i Steen & Lund, som startet opp selskapet, men etter hvert ble også Pål Lund fra Sandefjord og anleggsgartner Jørgen Hellum fra Svelvik engasjert i firmaet som henholdsvis anleggsgartnermester og anleggsleder. Og etter bare ett års i drift har trioen allerede 12 ansatte og 20 millioner kroner i omsetning. 

– Ja, det har gått over all forventning og vi ligger langt foran skjema med tanke på at vi er et nystartet selskap. Vi kjører en grønn profil med gjenbruk, bærekraftige materialer og hovedsakelig lokale norske og kortreiste leverandører, og vi har allerede en fin ordrereserve som gir en veldig trygghet og som også styrker oss i troen på det er grunnlag for store vekstmuligheter fremover, sier Pål Lund, anleggsgartnermesteren som allerede har 25 års erfaring i bransjen med blant annet anlegg som Slottsplassen på referanselisten.

Selskapet, som har hovedkontor i Larvik og en base i Lier, har hele Østlandet som dekningsområde med mottoet; «Grønnere enn det vi greier, blir det ikke».

Ekteparet Heidi og Trond Sørum i Lier er strålende fornøyd med arbeidet til Anleggsgartners Øst og daglig leder Bror Hallerud(t.v.) fra Drammen som totalrenoverte hagen og gårdsplassen på Reistad. – At de samtidig valgte kortreiste og bærekraftige materialer, gjør at vi har fått en hage med lavt klimaavtrykk, sier Trond Sørum. Foto: Alessandra Langum

Lidenskap for hage
– Ja, vi er en veldig dedikert gjeng med erfarne anleggsgartnere som har fokus på bærekraft og grønn glede.  Det er rett og slett folk som er lidenskapelig opptatt av faget og det å skape et resultat som kundene er fornøyde med, sier Pål Lund som legger til at de legger vekt på å bruke lokale leverandører av både stein, plen, planter og andre produkter. 

– Og så benytter vi oss av gjenbruk der det er naturlig, sier styrelederen som bekrefter at hagen er stadig viktigere for folk. 

– Det er en tendens til at stadig flere strekker ut hagesesongen i begge ender ved å blant annet bygge paviljonger, men det mange ofte ikke tenker på er at det i likhet med det å bygge et fint hus så koster det også få anlagt en flott hage. Mitt råd er derfor at når man skal bygge eller kjøpe et hus, så må man også legge inn hagen som en viktig del av budsjettet, sier den erfarne anleggsgartnermesteren.

Oste av faglig stolthet
Blant de som er storfornøyd med Anleggsgartner Østs innsats i egen hage er ekteparet Heidi og Trond Sørum på Reistad i Lier.  Ekteparet har nylig gjennomført det som kan kalles en total renovering av egen hage og gårdsplass.

– Ja, jeg er strålende tilfreds med resultatet.  Vi valgte Anleggsgartner Øst fordi jeg visste at Pål Lund er en rivende dyktig anleggsgartnermester, og det viste seg da også at han har veldig flinke folk rundt seg. 

– Anleggsgartnerne oste jo nærmeste av faglig stolthet, og de var løsningsorienterte og viste ekte engasjement for jobben. Samtidig leverte de løsninger som fungerer i praksis og som skaper god stemning. At de samtidig valgte kortreiste og bærekraftige materialer, gjør at vi har fått en hage med lavt klimaavtrykk, sier Sørum.

Valg av Røyken-granitt sørget for at det ble en kortreist mur som ble satt opp i Lier. Foto: Alessandra Langum

– Sjukt kult prosjekt
– Det var et sjukt kult prosjekt med kun norske produkter. Vi bygde opp en helt ny gårdsplass på 300 kvadratmeter og laget murer av Røyken-granitt i tillegg til å legge ut ferdigplen og plante planter fra lokale gartneri, forklarer daglig leder i Anleggsgartner Øst, Bror Hallerud. 

– Det er en tendens til at stadig flere strekker ut hagesesongen i begge ender ved å blant annet bygge paviljonger, men det mange ofte ikke tenker på er at det i likhet med det å bygge et fint hus så koster det også få anlagt en flott hage. Mitt råd er derfor at når man skal bygge eller kjøpe et hus, så må man også legge inn hagen som en viktig del av budsjettet, sier den erfarne anleggsgartnermesteren.

Satser på lærlinger
Pål Lund ønsker for øvrig også å understreke at de nå satser sterkt på å få opp og fram flere unge anleggsgartner-talenter.

–  Av 12 ansatte så er to lærlinger. På sikt er det planen at Anleggsgartner Øst skal bestå av 40-50 medarbeidere, og da er målet å øke andelen lærlinger ytterligere, avslutter Lund.

[email protected]