Hjem Nyheter Påsketur med livet som innsats

Påsketur med livet som innsats

-Husk at sporene fra ski og jernbane aldri skal krysses. Det er en slags 10. fjellvettregel, råder Pål Buset i Bane NOR. Foto: Bjørn Løne/Spordrift AS.

Påsken er høysesong for kryssing av jernbanen på ski og til fots. – Mange vet ikke at dette er farlig og ulovlig. Det skremmer oss, for vi vet hvor galt det kan gå, sier Pål Buset i Bane NOR.

Midt i påskeuka i fjor kom meldingen tikkende inn: En dame nektet å gå ut av jernbanesporet i nærheten av Lønsdal stasjon på Saltfjellet. Hun var klar i sin sak: «Jeg skal på hytta. Her har vi alltid gått og jeg flytter meg ikke». At det kunne kommet persontog, godstog og arbeidstog susende på linjen, spilte ingen rolle.

– Vi ser mange skispor i jernbanesporet i løpet av en sesong. De færreste er nok like bastante som denne kvinnen, men det ser ut til at mange ikke forstår at det er livsfarlig å bruke sporet som løype, forteller Pål Buset, prosjektleder i Bane NOR.

Frykter alvorlige ulykker

Selv om det kan virke oversiktlig og greit å krysse jernbanen, har mange blitt overrasket. Et tog veier hundrevis av tonn, men kan komme susende i mer enn 130 kilometer i timer. Det er stillegående, men så tungt at det kan bruke en kilometer på oppbremsing.

– I gamle dager lagde toget mye lyd. Det er ikke lenger tilfelle. Du hører det nesten ikke før det er der. Befinner du deg på feil sted, kan det være livsfarlig, sier Buset.

Han ber også folk huske at dette er arbeidsplassen til lokførerene. For dem er det verste marerittet å se folk på linja foran seg, og ikke ha mulighet til å svinge unna. De kan bare bremse, gi signal og håpe at barn og voksne tidsnok får kommet seg unna sporet.

Bruk sikre veier for kryssing

Buset mottar mange av bekymringsmeldingene som kommer inn fra jernbanepersonell over hele landet. Særlig i høytidsdagene rundt påske, spenner folk på seg skiene og tar livsfarlige snarveier for å komme seg fra den ene til den andre siden av toglinja.

– Skispor og jernbanespor hører ikke sammen. Det er en god huskeregel. Skal du krysse, er det kun trygt og lovlig der det finnes planovergang, eller vei over eller under jernbanen, forklarer prosjektlederen.

Ser daglig spor over jernbanen

Det gjøres noen titalls observasjoner av ulovlig kryssing i løpet av en sesong. Men sporene fra ski og tråkk over togtraséen tyder på at problemet er langt mer utbredt:

– For lokførere, brøytemannskaper og folk som arbeider med vedlikehold av jernbanen er slike syn dagligdags, sier Buset.

Fakta – Utdrag farlige hendelser på jernbanen

  • «Skiløper med pulk krysser sporet, mellom Ustaoset og Haugastøl. Skiløperen klarer så vidt å komme seg i sikkerhet, men pulken blir tatt av toget. Pulken inneholder heldigvis bare proviant.» (Utdrag fra Bane NORs interne synergirapporter) 
  • «Tog 601 var svært nær å kjøre på et par som gikk på ski i sporet, med ryggen mot toget. (…) Lokfører ga signal «tog kommer» en rekke ganger før skiløperne ble oppmerksom på toget, og kom seg ut av sporet. Toget var da så nært skiløperne at lokfører var sikker på at han ville kjøre på dem. Da toget hadde stoppet var skiløperne forsvunnet. Forholdet gikk sterkt inn på lokfører.» (Utdrag synergirapport fra strekningen mellom Ål og Haugastøl) 
  • «Fører i tog 472 melder at en familie på ski med pulk og små barn krysset sporet like foran toget mellom Lønsdal og Bolna. Toget kom ut av en kurve i 100 km/t, og avstanden til familien var svært liten.» (Utdrag synergirapport fra strekning på Nordlandsbanen) 
  • «Etter at arbeidstoget hadde passert Vatnestrøm holdeplass oppdaget føreren tre skiløpere i sporet. Nødbrems ble tatt og føreren «hang» på fløyta. Skiløperne kastet seg opp i skråningen. Den ene trakk en kjelke etter seg. Denne ble splintret av plogen på motorvogna. Til alt hell kom skiløperne uskadd fra hendelsen.» 
  • «Lokomotivfører melder: Det påtreffes til stadighet gående, skiløpere og snøscootere i sporet mellom Reinunga og Myrdal.» 
  • «Skigåere i sporet ved km 351,3 på Bergensbanen da tog 602 kom kjørende. Fører tok nødbrems og greide å stoppe i god avstand. Et par av personene hadde problemer med å komme seg ut av sporet på grunn av høye brøytekanter. Fører OK.»