Hjem Nyheter Vær skeptisk til åpne nettverk i sommer

Vær skeptisk til åpne nettverk i sommer

En undersøkelse viser at nordmenn ubekymret kobler seg til usikrede nettverk, uten å være sikker på hvem som kontrollerer disse nettverkene. Norske sikkerhets-myndigheter er derfor bekymret for hackere som setter opp falske, trådløse nettverk, for eksempel på en flyplass eller et hotell, for å stjele sensitiv informasjon og installere skadelig programvare hos dem som kobler seg på. ?

– Vi må være langt mer skeptisk til nettverkene som tilbys gratis og usikret. Vær sikker på hvem som står bak nettverket, og om dette er en aktør du kan stole på. Dersom du ikke kan koble deg på et nettverk du stoler helt på, vil det alltid være et tryggere alternativ å skru av wifi og heller bruke mobilnettet, sier Simen Wik Storsveen, produktansvarlig for mobiltjenester i Phonero.

Falske trådløse nettverk

Kriminelle kan sette opp falske trådløse nettverk for å lure deg til å bruke et nettverk som de kontrollerer. Husk at hvem som helst kan sette opp trådløse nettverk og kalle dem hva som helst. Dersom du har satt opp PC eller mobil til å automatisk koble seg til et nettverk, vil enheten kunne koble seg til et falskt nettverk istedenfor.

En kjent teknikk blant hackere, kalt man-in-the-middle, lar hvem som helst få tilgang til internett-trafikken til andre på samme nettverk. Om du da for eksempel logger deg inn på en nettside over en åpen tilkobling, vil andre som bruke samme nettverk kunne se brukernavnet og passordet ditt.

Offentlige PC-er

Ofte vil det finnes offentlig tilgjengelige PC-er i hotellresepsjoner og tilsvarende steder. Disse bør du ikke bruke til noe som krever sensitiv informasjon, som viktig innloggingsinformasjon, personopplysninger, finansiell informasjon eller informasjon fra jobben, skriver NettVett.no.

Grunnen er enkel: Disse maskinene kan brukes av, og kan ha blitt brukt av hvem som helst. Når alle har tilgang til dem er det enkelt å installere virus og hacker-verktøy på dem. En kriminell kan f.eks. ha installert en såkalt keylogger, et program som registrerer alt man skriver på tastaturet. Om du benytter en maskin med en keylogger vil den som står bak få vite alt du skriver.

Det er også verdt å tenke over at dersom du har brukt en offentlig PC til å besøke nettsider, vil de som bruker maskinen etter deg kunne se hvilke nettsider du har besøkt i historikken til nettleseren hvis du ikke passer på å slette loggen etter bruk.

– De fleste trenger større datapakker på reise enn hjemme. Hjemme vil jo mye av datatrafikken gå over et wifi-nettverk på jobb og i boligen. På reise bruker vi i større grad mobilnettet, sier Storsveen.

[email protected]