Hjem Nyheter Pass opp – det blir mye veps i sommer

Pass opp – det blir mye veps i sommer

Vepseår inntreffer annet hvert år. Huskeregelen er at vepseår faller på årstall som slutter med et partall, ifølge insektekspertene. Det er juli og august som er de store vepsemånedene i Norge.

Stian Mjåsund er regionsjef i Anticimex. Foto: Anticimex

– Trolig tar antallet veps seg betydelig opp de kommende ukene, sier regionsjef Stian Mjåsund i Anticimex, et landsdekkene selskap som jobber med insekter og skadedyr.

Under koronasitusjonen i sommer har forsikringsselskapet If og Anticimex opprettet en egen spørretelefon om boligspørsmål for forsikringskundene. Mange lurer på hvordan vepsebol kan fjernes selv.

– Svaret er enkelt: Veps gjør sjelden skade på boligene våre og er en naturlig del av den norske faunaen, så du bør helst ikke fjerne bolene med mindre vepsene er svært plagsomme, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If. Foto: If

Mange opplever imidlertid vepsen som både truende og innpåsliten. Får du vepsestikk, kan det være ganske smertefullt, men vepsestikk er stort sett ikke farlig så lenge du ikke er allergisk.

Hvis du har besluttet å fjerne et vepsebol, kan det faktisk være i seneste laget. Det er mye enklere å fjerne et lite vepsebol på forsommeren, enn et større bol med en stor vepskoloni som har hatt hele våren og sommeren på å formere seg.

– Hvis du likevel ønsker å fjerne et vepsebol nå, er det forholdsvis enkelt å gjøre det selv så lenge det er lett tilgjengelig. Husk å beskytte deg godt, slik at du unngår stikk, sier Mjåsund.

En enkel måte å fjerne vepsebol på er å sette en bøtte eller pose under vepsebolet og deretter skjære det ned med en stor kniv. Vepsebolet kan enten druknes i vann eller fryses. Dette er de mest skånsomme metodene, uten bruk av gift.

– En kan også benytte insektmiddel og spraye rett opp i bolet. Men vi anbefaler giftfri metoder, så lenge det lar seg gjøre, understreker Stian Mjåsund. 

Dersom et vepsebol befinner seg under bakken eller bak kledningen på huset, kan det være lurt å kontakte et skadedyrfirma som vil lokalisere bolet og deretter foreta trygg bekjempelse.

[email protected]