Hjem Nyheter Perlemorsky over Drammen

Perlemorsky over Drammen

Det litt uvanlige var selve formen på skya, og det at den var aleine på morgenhimmelen. Meteorologene forteller at dette værfenomenet gjerne dannes når det er sterke luftstrømmer over fjellene, noe det altså var sist torsdag. Perlemorskyene består av iskrystaller, og de synes best morgen og kveld. Årsaken til det er at da er sola like under horisonten. Så skyene er der kanskje hele dagen, men de er vanskelige å se i daglys med det blotte øyet. Fargene skyldes solstrålene som brytes i iskrystallene akkurat som når lyset går gjennom et prisme. Navnet perlemor kjenner vi gjerne igjen fra innsiden på blant annet skjell, og derav navnet perlemorskyer.

[email protected]

Perlemorskyer

Disse vakre skyene, som spiller i alle regnbuens farger, blir dannet på høye breddegrader om vinteren i forbindelse med sterke luftstrømmer over fjell. Skyene blir dannet i en høyde av 20-30 km og ligger dermed mer enn dobbelt så høyt som vanlige slørskyer (cirrus ).

Perlemorskyene kan best sees når solen står like under horisonten. Skyene kan like gjerne ligge der resten av døgnet, men observeres da bare som et lett, hvitt slør. Luften i stratosfæren er normalt meget tørr, den relative fuktigheten er bare på noen få prosent. Tidvis hender det at utløpere fra den kalde polare stratosfære tilføres så mye vanndamp fra troposfæren at perlemorskyer dannes. Perlemorskyer dannes altså helst i polare områder og i perioden desember-februar, når atmosfæren er på sitt kaldeste og solas daglige gang er gunstig. Kilde: https://snl.no