Hjem Reportasje Petter (22) lever ut kokke­drømmen i Oslo

Petter (22) lever ut kokke­drømmen i Oslo

Da Petter Rolund Antonsen vokste opp på Åssiden i Drammen spilte han fotball på sommeren og sto på ski i vinterhalvåret i Drammen Skisenter. Og lenge var drømmen om å bli så god i fotball eller alpint at han kunne satse på det på fulltid. Slik gikk det midlertidig ikke. Avgjørelsen om å velge studieretningen restaurant- og matfag tok Petter han da han gikk i 10. klasse ved Kjøsterud skole. 

– Jeg likte å være sammen med mamma da hun bakte og lage mat. Og så lenge jeg kan huske hjalp jeg også til med å kutte opp grønnsaker til fredagstacoen. Så det føltes naturlig for meg å velge restaurant- og matfag og kokkelinjen fremfor generell studiekompetanse, forteller Petter Rolund Antonsen, nyansatt kjøkkensjef ved Smalhans i Oslo.

Pushet på

At det var Strand restaurant på Stabekk som ble valgt som lærlingplass etter to år ved Åssiden videregående skole var ingen tilfeldighet, ifølge Antonsen.

– Jeg kan takke læreren min Sølvi Haugen for at hun pushet meg i riktig retning. For Strand restaurant er en utrolig god lærlingplass å utvikle seg som kokk, sier han og forteller at han fikk mulighet til å være med på mange av de samme oppgavene som de faglærte kokkene utførte.

– De hadde en ekstremt god tillitt til oss lærlinger. Noe jeg er sikker på at Sølvi var klar over og at hun derfor ikke var i tvil da hun foreslo Strand som lærlingplass for meg.

Petter Rolund Antonsen (t.h.) fra Åssiden funnet sin hylle som kjøkkensjef hos kjendiskokk og medeier av Smalhans, Tom Victor Gausdal. Foto: Marianne Jonassen

Morsom historie 

At Antonsen skulle ende opp med å takke ja til kjøkkensjefjobben ved Smalhans har en artig forhistorie.

– Livet på Smalhans var ikke noe for meg fordi jeg var inne i en periode med fine dining og hvor alt skulle være dill dall, da jeg var ferdig med lærlingtiden, sier han og forteller om en pit-stoppen på en gaterestaurant som ferdigutdannet kokk.
 – Kort tid etter ombestemte jeg meg og valgte jeg å takke ja til jobben på Smalhans. Det var også først da jeg begynte her at det gikk opp for meg at konseptet er ganske kult. Og at menyen inneholder ekstremt god mat som skiftes ut ofte, forteller Antonsen.

Etter kort tid ble han tilbudt stillingen som soussjef, også kjent som assisterende kjøkkensjef. Deretter gikk ferden videre til København og kokkestilling ved Barr, søsterrestauranten til den velkjente danske restauranten, Noma.

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe utenfor Norge og utfordre meg selv. Og i København hadde jeg en flott og lærerik tid ved Barr.

Høsten 2019 åpnet det seg en ny mulighet for 22-åringen fra Åssiden. Stillingen som kjøkkensjef ved Smalhans var ledig. 

–Jeg sa opp jobben på Barr og flyttet hjem til mamma og pappa i Drammen i desember. Og 1. januar tiltrådde jeg jobben ved Smalhans, forteller den ferske kjøkkensjefen.

Foto: Marianne Jonassen

Digg mat

Antonsen setter pris på å lage mat som han karakteriserer som digg. 
– I løpet av en kokkekarriere har man ulike faser. I enkelte perioder kan være opphengt i asiatisk mat, andre ganger blodklassisk fransk mat. Men selv foretrekker jeg mat som smaker godt, sier han og trekker frem grønnsaker, fisk og gode sauser med helt vanlige ingredienser som eksempler. 

Konseptet til Smalhans går ut på at det skal koste lite å spise på restauranten, forklarer Antonsen.

– Vi kliner ikke på masse dyre råvarer. Vi bruker heller stykningsdeler og grønnsaker og lager god mat ut ifra det. Derfor er det svært sjelden at du som gjest får servert dyre biffstykker og andebryst hos oss, sier Antonsen. 

På veggen utenfor restauranten på St. Hanshaugen henger skiltet Bib – Gourmand. En årlig utmerkelse som Michelin-guiden tildeler restauranter som serverer god mat til en rimelig penge.

– Målet vårt er å servere kvalitetsmat uten at kundene trenger å svi av mange tusen kroner på et restaurantbesøk, forklarer kjøkkensjefen ved Smalhans.  
Lekeplass 

Petter Round Antonsen anser kjøkkenet som en stor lekeplass hvor han kan utfolde seg med råvarer.

– Det er en helt spesiell opplevelse å være så heldig å kunne stå en hel dag med høyt tempo og varme og lage mat som gleder gjestene. Så jeg pleier å si til alle som er usikre på hva de ønsker å utdanne seg som, om å bli kokk, sier han.

– Her på kjøkkenet får alle mulighet til å komme med innspill til retter, eller smake på sausen. På den måten bygger man menyen sammen som består av en lunsjmeny, dagens husmann og kveldsmat som med en tasting og en delingsmeny.

22-åringen fra Drammen har allerede bestemt seg for at han skal jobbe med mat i en eller annen form resten av livet. 

– Mat er livet mitt og alt jeg gjør handler om det, sier Petter Rolund Antonsen og røper at ingenting kan måle seg med hans mors hjemmelagde lapskaus.

[email protected]