Hjem Nyheter Råd til 17. mai-feiringen

Råd til 17. mai-feiringen

I år blir 17. mai-feiringen annerledes enn vanlig. Selv om det er mange restriksjoner og de store arrangementene er avlyst, kan vi feire nasjonaldagen vår. Vi kan også gjøre noe som normalt, for eksempel pynte oss i finstasen, heise flagget, spise god mat, synge nasjonalsangen og ikke minst spise is.

Disse rådene har blitt hentet fra helsenorge.no.

De tre kjente overordnede rådene for å unngå smitte er fortsatt viktige og gjelder også for 17. mai:

  • Hold deg hjemme og unngå å få besøk dersom du er syk.
  • Hold minst en meter avstand til andre, unntatt de du bor med til vanlig.
  • Ha god håndhygiene med hyppig og grundig vask eller benytt håndsprit.

Det er mange som storhandler til 17. mai-feiringen. Husk å fremdeles holde avstand på minst en meter til andre i butikken og ha god håndhygiene. Hvis du kan, er det et godt råd å handle på tidspunkt hvor det er færre i butikken.

Flere lurer på hvor mange som kan feire sammen, hvordan vi kan gjennomføre matservering og om besteforeldre kan feire sammen med barnebarn. Her har vi oppsummert svar på noen av spørsmålene du kanskje har.

Hvor mange kan vi være?
Privat kan vi være inntil 20 personer samlet, men det må være minst en meter mellom gjestene som ikke tilhører samme husstand. Hver person teller som en, selv om man er del av samme familie.

Det kan være lettere å holde avstand utendørs enn innendørs. Ved innendørs feiring er det særlig viktig å ha god nok plass slik at alle kan holde anbefalt avstand.

For offentlige arrangementer på offentlig sted kan det være opptil 50 personer samlet. Forutsetningen er at det er en ansvarlig arrangør. Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av et arrangement på offentlig sted skal ikke regnes som en del av arrangementet.

Også på offentlige arrangement må det holdes minst en meter avstand mellom deltakere som ikke tilhører samme husstand. Arrangøren må sørge for at det er mulig for alle deltakerne å holde minst en meter avstand. Det betyr at det er 50 personer som kan være tilstede og høre på korpsmusikk, se flaggheising eller høre på taler dersom det er en arrangør som har oversikt over hvem som er tilstede og passer på at det er nok plass til å holde avstand.

Kan vi gå i tog?
Mange steder vil korps marsjere i gatene. Stå gjerne langs ruten hvis dere klarer å holde avstand til andre som dere ikke bor med til vanlig, eller se korpset fra egen hage, balkong eller vindu. I år er det dessverre ikke anledning til å gå etter korpsene.

Hvem kan inviteres?
Så lenge dere er friske kan dere få besøk av friske gjester.

Dere kan også få besøk av besteforeldrene eller andre gjester over 65 år. Men det er best å treffes utendørs fordi det er lettere å følge anbefalingen om å holde minst en meter avstand til hverandre utendørs enn innendørs. I år må vi feire 17.mai uten å klemme andre enn de vi bor sammen med til vanlig.

Ved behov for overnattingsbesøk bør man være ekstra nøye med hygiene og huske å holde avstand. Overnatting innebærer større smitterisiko enn kortere dagsbesøk. Ved overnatting deler gjester og verter ofte bad, tar på flere av de samme overflatene og det er vanskeligere å holde avstand.

Tips for tilberedning av mat

Så langt tyder det ikke på at koronavirus smitter via mat eller drikkevann. Men god håndhygiene forebygger smitte. Derfor er det, som alltid, viktig at de som lager maten har god håndhygiene med grundig og hyppig håndvask.

Det er også viktig at de som lager maten er friske. Det samme gjelder gjestene, de må være friske og vaske hendene før måltidet. Gjestene kan bruke det samme serveringsbestikket, men alle må ha hvert sitt spisebestikk. Unngå fingermat.

Dersom du ønsker mer informasjon om mat og drikke kan du lese mer hos Mattilsynet.

 Dette kan du fortsatt spise masse av. Foto: Pixabay

Spise på restaurant?
En del restauranter er åpne på 17. mai og mange har som tradisjon å spise ute på nasjonaldagen. En tradisjon det er mulig å beholde også i år.

Dere kan gjerne spise på restaurant så lenge dere holder minst en meter avstand og vasker hendene før måltidet. De som bor sammen til vanlig kan ha mindre avstand enn en meter men restauranten skal legge til rette for at gjester som ikke bor sammen til vanlig kan holde minst en meter avstand.

Kan jeg reise med kollektivt?
Det er et mål å unngå at det er mange samlet for tett sammen. Derfor er det aller best å arrangere noe lokalt, slik at man slipper å reise. Eller at man kommer seg til feiringen med sykkel, gange eller med egen bil.

Kilde: Helsedirektoratet

[email protected]