Hjem Nyheter Råd til permitterte med forbrukslån: – Bruk forsikringen

Råd til permitterte med forbrukslån: – Bruk forsikringen

Koronaviruset forårsaker at mange bedrifter permitterer sine ansatte. Hittil i år har 326 100 nordmenn  søkt om dagpenger, ifølge Nav. Det er mer enn en dobling fra de til sammen 160 500 søknadene etaten mottok om dagpenger i løpet av hele fjoråret.

Daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no, Anders Fagereng, har en klar oppfordring til alle som har blitt permittert eller arbeidsledig som følger av koronaviruset og samtidig nedbetaler forbruksgjeld:

– Registrer deg hos Nav ved første anledning. Deretter bør du undersøke om du har betalingsforsikring på gjelden din, og om du kan benytte deg av denne, sier han.

Betalingsforsikring er en forsikring som flere kredittytere tilbyr sine kunder når de tegner låneavtale, henholdsvis for produkter som forbrukslån og kredittkort. Denne forsikringen dekker både renter og avdrag på din utestående gjeld dersom du er hundre prosent permittert eller arbeidsledig.

– Forsikringen er valgfri hos bankene og finansinstitusjonene som tilbyr denne. Det er derfor ikke alle nylig permitterte og arbeidsledige kunder som har en slik forsikring, men de som har det, bør huske å benytte seg av den nå.

For forbrukslån koster forsikringen en prosentandel av lånesummen din når du tar opp lån. For kredittkort koster forsikringen en prosentandel av utestående saldo, og betales automatisk hver måned. 

Dette dekker betalingsforsikringen
Dersom finansinstitusjonen du har kortet eller lånet i tilbyr en slik forsikring, er det en forutsetning at du har tegnet denne før du ble permittert eller arbeidsledig. Det er også en betingelse at du ikke vet av en forestående permittering, oppsigelse eller sykdom som kan påvirke arbeidsførheten din når du tegner forsikringen.

– De ulike bankene har ulike forsikringer. Vi anbefaler alle å lese vilkårene for sin forsikring, som man skal ha fått tilsendt. Hvis ikke finner man de vanligvis på bankenes hjemmesider, eller man kan ta kontakt med banken direkte, sier Fagereng.

– Dersom du er permittert og innfrir vilkår for dagpenger, får du lønn som normalt de 20 første dagene av perioden. Deretter begrenses utbetalingene, noe som betyr at perioden med full lønn ikke overlapper med forsikringens karensperiode. Det bør man være forberedt på, særlig om man har et vesentlig beløp i gjeld, hevder Fagereng.

Blir du innlagt på sykehus som følge av akutt sykdom eller lignende, er karensperioden kortere, vanligvis på 5-7 dager.

Fagereng legger til at det tar tid også før selve forsikringen faktisk er aktiv.

– Vanligvis må du ha hatt forsikringen i en viss periode før du kan benytte deg av den. Har du eksempelvis hatt lånet og forsikringen i en uke, og opplever å bli permittert, er det stor sannsynlighet for at den ikke dekker ditt tilfelle.

[email protected]