Hjem Nyheter Rajeev Leehar (38) sin utrolige reise – Slik begynte det

Rajeev Leehar (38) sin utrolige reise – Slik begynte det

Rajeev Lehar

Tobarnspappa Rajeev Lehar (38) er blitt en av Drammens mest fremgangsrike businessmenn. Men eiendomsbaronens 276 reisedøgn i året, er transportert til den virtuelle verden og cruising på Harley Davidson.

Burgerselgeren fra Snappy’s og gutten som strøk på Drammen videregående er blitt voksen. 

Han er ingeniør til vanns og ingeniør i lufta. Men det var på bakken han formelig stormet fram. I eiendomsbransjen. For verdensmesteren i elvepadling fra 2013 ble rød løper mer regelen enn unntaket, bortsett fra i hjembyen Drammen.

Men korona-pandemien har endret mye. Mannen som ustanselig reiste jorda rundt og tjente seg rik på eiendomsinvesteringer og foredrag, har fått nok av reisene. I dag forholder han seg til nettet.

12 millioner visninger via Eiendomskoden

Og han har skapt seg et godt navn, også her hjemme i Drammen og Norge. Bare via selskapet eiendomskoden.no har han hatt over 12 millioner visninger i Norge alle til personer over 18 år.

– Det er egentlig det samme investeringsstrategiene jeg selv har brukt og innholdet fra de hundretalls foredragene om eiendom og investering jeg har holdt om eiendomssalg rundt om i verden. Men jeg gjør det nå på nett i stedet, forklarer han. 

Rajeev Lehar er født og oppvokst i Drammen. Både moren og faren er fra India, men flyttet til Drammen for snart 45 år siden. Mens storebroren Nirender (43) ble flykaptein og etablerte seg i Hongkong, har Rajeev selv stiftet familie og kjøpt den gamle gården til Lyche i Konnerudgata. 

– Jeg forelsket meg i dette gamle huset første gang jeg så det. Nå er det aller meste pusset opp i tre etapper. Og det siste er en utleieenhet i kjelleren, forteller han.

Stor i Storbritannia

Rajeev Lehar er en av grunnleggerne bak KL Property Partners, som var det første og eneste skandinaviske selskapet til å nomineres til prestisjetunge «Property investors awards» i England for snart fire år siden. Selskapet er blitt anerkjent blant de beste og mest proaktive eiendomsinvesteringene i Storbritannia.

– Det har uten tvil vært flere utfordringer enn oppturer, men vi har klart å utnytte alle våre styrker, hatt gode partnere og sterk fokus på å gjøre ting annerledes enn de veletablerte aktørene vi konkurrerer med, sier Rajeev Lehar.

Etter at koronaepidemien slo inn over oss, har det selvsagt også påvirket eiendomsporteføljen til KL Property Partners. 

– Vi har måttet trappe ned i England, og solgt unna det meste av våre eiendommer. Det har vært noen tunge tap, men vi sitter fortsatt med kontrollen på tre-fire av de beste eiendommene. Vi har beholdt 13 av de 50 vi kontrollerte i England. Blant annet bed & breakfast-eiendommer i London og et par puber i Manchester, forklarer han.  

Satser i andre markeder

Men selv om eiendomsmarkedet i utlandet har sviktet i koronaens tid, har verken han eller hans selskaper ligget på latsiden. De siste månedene har de via gode kunnskaper og solid erfaring – hovedsaklig innen IT, markedsføring og systemer – benyttet disse til å hjelpe kjøreopplæringsselskaper med kursing. 

– Via vårt salgs- og markedsføringssystem har det medført at vi har implisert teorikurs på våre plattformer for kjøreskolene. Vi startet i mai, og har vært et slags stunt som har vart i seks uker. I den tiden har vi servet fem kjøreskoler, deriblant Smart trafikkskole i Mjøndalen og Grønt Lys i Asker. Det går fint an å tenke alternativt i krisesituasjoner. Det gjelder bare å finne markedene, sier Lehar Rajeev, og vedgår at de har tjent gode penger på stuntet.

– Verden er i endring. I dag er det ikke den store som spiser den lille, men den kjappe som spiser den trege. Det gjelder å smi, sier multikunstneren.

Ideen fikk han imidlertid da hans egen sønn skulle ta lappen på motorsykkel, da teorikurset provoserende nok ble stanset da hele Norge stoppet opp. 

Sist uke kjøpte han seg en Harley Davidson Night Rod Special. Nå som sønnen også har fått lappen er det blitt flere gutteturer på to hjul.

– For meg er det ren nytelse. Å kjøre sykkel gir en fantastisk frihetsfølelse, sier han. 

Sand til jord i Sahara

Et prosjekt han i disse dager går all in, er i høyeste grad også en investering i miljø. I forbindelse med hans mange møter og kontakter i hele verden kom han i kontakt med et ukrainsk selskap som lager hønsegjødsel. Via sine mange forbindelser i den arabiske verden, har han vært i dialog med myndighetene og sjeikene i Abu Dhabi. Kunstgjødselen han har fått patent for Midtøsten, og gjør – via en fermentert prosess – ørkensand til dyrkbar jord. 

– Hvis vi får gjennomslag for dette prosjektet, snakker vi store muligheter. Ørkenen som spiser seg stadig større er et verdensproblem, men denne kan både endre prosessen og sørge for at også disse landene kan starte å produsere sin egen mat. Kanskje det mest spennende prosjektet jeg noen gang har vært med på, sier Lehar Rajeev, og minner om at FN allerede har et uttalt mål om å plante en trillion trær i hvor patentet til Lehar er innbakt i deres strategi.

Utfyllende kompetanse

Med bakgrunn fra flyindustrien og etter flere år i oljeindustrien valgte han å satse tyngre innen eiendomsinvesteringer da han knakk et par koder på hvordan man kan minimere risiko ved å investere i flere markeder.

For litt over fem år siden møtte han investeringsrådgiveren og senior partner i Pareto, Sergey Kazachenko, i forbindelse med et kurs på det engelske eiendomsmarkedet.

Sammen grunnla de investeringsselskapet, Scandinavian Capital Holdings, som fokuserer på fire områder: Teknologi, eiendoms-investeringer, eiendomsutvikling og innovasjon innen artificial of business intelligence. Et av datterselskapene innen eiendomssektoren er KL Property Partners.

Inn i det norske markedet

Med KL Property Partners satset de primært på eiendomsinvesteringer i det britiske markedet. Etter hvert utvidet de til flere markeder, deriblant flere prosjekter i Norge og Sverige.

Blant annet råder han over fire eiendommer i hjembyen Drammen to private og to i bedriftsutleie.

– Vår suksess har ligget i at vi er dynamiske og implementerer det vi har lært fra andre industrier og markeder for å kunne gi mest mulig verdi i de lokale utviklings-prosjektene. Dette ser vi på som et konkurransefortrinn også i Norge. Fokus på å redusere byggekostnader, samt øke kvaliteten på det tekniske er en utfordring generelt i byggebransjen. Den koden har vi knekt.

– I tillegg til at vi har utviklet risikoanalyseverktøy som minimerer våre risikoer samt styrker strategiene bak investeringene våre. Dette kombinert med vår byggteknologi, gir oss et forsprang i de fleste europeiske markeder og spesielt Skandinavia der utviklingskostnadene er svært høye. Men det er gøy å bidra på hjemmemarkedet, og kunne videreformidle vår internasjonale teknologi og erfaring, smiler Rajeev Lehar.