Hjem Kultur Ravi i Drammensskolen

Ravi i Drammensskolen

– Jeg gikk bare rett bort og kyssa alle jentene jeg syntes var pene da jeg gikk i første klasse. Ikke bra i det hele tatt, så foreldrene mine ble innkalt til rektor og greier, forteller Ravi foran 500 lattermilde og fnisete elever fra Øren skole.

De er på konsert i flerbrukshallen vis á vis skolen, og Ravi fenger fra første stund både med sangene sine og samtalene mellom innslagene. Til og med sin egen skolesang til Øren fikser allsidige Ravi, eller Ivar Johansen som han egentlig heter, til stor applaus. Og selvsagt kom listetopper som blant annet «Dødssøt», «E-ore» og «Tsjeriåu» på løpende bånd før arrangementet er omme.

Skikkelig popkonsert
– Ja, det har vært bra respons på denne konsertrekka, og her om dagen møtte jeg en unge på gata som gikk og sang «Dans oppå bordet». På mange av konsertene er det lærerne som er mest gira og synger med, siden de kjenner til Ravi fra før av. Barna har ofte ikke hørt om han, i alle fall ikke de yngste. Men i løpet av konserten har det vært skikkelig popkonsert med dansing og allsang, forteller en svært godt fornøyd Christin Hoff fra Drammen kommune.

Hun jobber som kulturkonsulent på kulturskolen og har ansvaret for Den kulturelle skolesekken i kommunen.

Hoff brenner virkelig for Den kulturelle skolesekken, og hun kan fortelle at det i år er til sammen 28 turneer/formidlinger for 1. til 10. trinn i Drammenskolen. Hver elev får i gjennomsnitt fem opplevelser hvert år, så i løpet av skoleløpet opplever de unge drammenserne rundt 50 kunst- og kulturmøter.

– Her er det bredde i både sjanger og formidlingstype. Vi ønsker å gi elevene det de ikke visste de ville ha og presenterer så stor bredde som mulig for dem, sier kulturkonsulenten

Totalt koster alt dette Drammen kommune rundt 1,7 millioner kroner årlig, og det innbefatter lønnsmidler, honorarer, materiell, transport av elever og så videre. Eller sagt på en annen måte, cirka 220 kroner per elev.

Politisk vedtatt
Den kulturelle skolesekken er politisk vedtatt og skal sørge for at alle på samme trinn få likt tilbud, uavhengig av hvilken skole de går på.

– DKS i Drammen er bygd opp med tre leverandører; Buskerud fylkeskommune kontrakterer og sørger for konserter, scenekunst, litteratur og noe visuelt. Så det er de som hadde ansvar for Ravi-konserten, i samarbeid med oss. Så er det Drammens Museum som har syv formidlinger på syv forskjellige trinn. Til slutt er det kommunen som sørger for det lokale i «sekken», forteller Hoff.

Kommunen har fokus på at elevene kommer tettere på kunsten og at de skal være aktivt med. Dette skoleåret har de ni tilbud av forskjellig sjangere.

– Vi er veldig opptatt av kvalitet i alle ledd, og av å ta barn og unge på alvor i kultursammenheng. Alt er nøye gjennomgått og forankret i Kunnskapsløftet (gjeldende læreplan), og alt er i tett samarbeid mellom de tre leverandørene og skolene. Vi ønsker at alle barn og unge skal oppleve kunst og kultur, uavhengig av sosiale og økonomiske forhold, sier hun.

DKS er jo egentlig en enorm kulturfestival som ruller gjennom hele skoleåret; 28 turneer og 8000 elever. Det betyr noe sånn som 40.000 kulturmøter i løpet av skoleåret, så det er «svære greier».

[email protected]