Hjem Kultur Reis verden rundt i Drammen denne høsten

Reis verden rundt i Drammen denne høsten

– Mange av de opprinnelige planene våre for året måtte utsettes eller skrinlegges, og vi måtte finne alternative måter å formidle kultur på, blant annet gjennom de digitale sendingene til KulturAid. Etter en digital og alternativ vår, er det ekstra godt å invitere publikum tilbake til fysiske arrangementer, sier Marit Stokkenes i Interkultur. 

Allerede 6. september starter Interkulturs kulturhøst med en konsert med gruppen «Fetterforeningen» på Union Scene.  

«Fetterne» består av sju menn som egentlig ikke er fettere, men som deler en forkjærlighet til folkemusikkens mest skøyeraktige sider. De kombinerer folkemusikk fra Balkan med humoristisk skråblikk på kulturelle misforståelser i Norge, et land det ofte er ubehagelig å føle seg annerledes i. 

– Denne konserten er en del av vårt prosjekt Det utvidede Europa. Prosjektet fortsetter som før, med unntak av at vi ikke kan hente utenlandske artister til Drammen. Men vi har mange gode lokale artister som skal tilby dere gode kulturopplevelser. I disse tider det er viktig å lade batterier med noe annet i stedet bare å tenke på skolestart, barnehager og korona, sier Refka Kovac i Interkultur som var initiativtaker til Det utvidede Europa. 

I tillegg til konserten med Fetterforeningen vil Det utvidede Europa også by på en utstilling på Portåsen i Mjøndalen, bokkveld, foredrag og en egen forestilling for barn. Produsent Linn Silje Jarness Rohdin forteller at det er en helt spesiell familieforestilling som skal reise rundt i området i høst.

– Jeg gleder meg veldig til å presentere produksjonen «Den lille store reisen» for de aller minste barna og deres nærmeste, med kompaniet Open Window Theatre fra Bergen. Kompaniet klarer virkelig å ta de minste barna på alvor og gi barna mulighet til å bruke alle sine sanser, utforske farger, former, lyder, lukter og til og med smaker. Skuespiller og kunstnerisk leder i Open Window Teatre, Dominika Minkacz-Sira har skapt en figurteater-forestilling skreddersydd for de minste og den skal vi sende på en liten turné i oktober – Union Scene for barn, Figur i Fossekleiva og til Lier Kulturscene. Vi selger kún 30 billetter til hver forestilling, så her er det om å gjøre og sikre seg billett. 

12. september kommer Norwegian World Orchestra (NOWOR) til byen for å åpne årets versjon av Drammen Sacred Music Festival.

Norwegian World Orchestra ble startet av musiker Javid Afsari Rad, og har en fleksibel besetning med musikere med bakgrunn fra ulike land og musikktradisjoner. Målet med orkestret er å vise fram mangfoldet som finnes i norsk kulturliv. Besetningen som kommer til Drammen inkluderer kjente musikere som Sidiki Camara, Spellemann-nominerte Harpreet Bansal, og Drammens egen Jai Shankar. 

Det blir ikke vanlig Globusfestival i september, men det kommer en alternativ versjon av festivalen som skal sikre at alle får litt av den fine Globusstemningen likevel. –Programmet offentliggjøres snart, men vi kan røpe at det blir en kombinasjon av digitale kulturopplevelser, og mindre arrangementer rundt i byen for store og små, sier Stokkenes. 

I oktober kommer teaterforestillingen «I am Nina» til Drammens teater.

Forestillingen er lagd av Nordic Black Theatre og tar for seg musikken og livet til den legendariske sangeren Nina Simone. Hver gang denne forestillingen har blitt satt opp i Oslo har den blitt utsolgt, så her bør Drammenspublikummet kjenne sin besøkelsestid. 

– Det er viktig for oss at publikum vet at vi tar smittevern på alvor og at vi har innført en rekke tiltak på våre arrangementer. Blant annet selger vi kun et begrenset antall billetter til alle våre arrangementer i høst. Slik sikrer vi at det er lett å holde avstand til andre, men det betyr også at du bør være raskt ute dersom du vil sikre deg en billett, forteller produsent Ivan Mazuze. 

[email protected]