Foto: istockphotos.com

Nye regler for leiebil

Skrevet for Leading Web Solutions AS
28.04.2020 13:07

Det har i en årrekke vært behov for at leiebilselskapene tydeliggjør kostnadene på leiebil, slik at en slipper å betale mye mer for leiebilperioden enn det som var opprinnelig planlagt.

Nå skal dette endre seg, og flere av de største utleieselskapene har akseptert å rydde opp i de “skjulte“ kostnadene - slik at forbrukerne skal slippe å få merkostnader i løpet av leiebilperioden.

Bakgrunn

Det er mange som har fått seg ubehagelige overraskelser når de leier bil, og den største frustrasjonen ligger i at det er nesten umulig å vite hva leiebilen vil koste totalt sett. 

Når du ankommer leiebilskranken for å hente den forhåndsbestilte bilen vil personalet tilby deg en rekke ekstra forsikringer. Mange føler seg presset av den ansatte i leiebilfirmaet til å takke ja til en eller flere av dem. Dette gjelder spesielt på kontorene i utlandet, der man i tillegg også kan ha språkproblemer.

I noen tilfeller må man dessuten betale ekstra gebyrer for leiebilperioden, og det kan derfor være vanskelig å forutse hva den endelige summen blir.

Det er Forbrukertilsynet, sammen med andre europeiske forbrukermyndigheter, som har krevd at leiebilselskaper nå endrer sin praksis.

Ekstragebyrer på leiebil

Er du ung sjåfør under 25 år, vil det tilkomme et gebyr pr. leiedag hos de fleste bilutleieselskapene. Det samme gjelder dersom du benytter deg av enveisleie, glemmer å fylle opp bensintanken før du leverer bilen tilbake eller ønsker at flere enn èn person kan kjøre bilen. På nettsiden Goautos finner du mer informasjon om vilkår for lebil, både i Norge og utlandet.

Trenger du ekstrautstyr i leiebilen som f.eks. GPS, barnesete eller lignende, vil også den totale prisen du må betale for bilen stige betraktelig. Leier du bil i en uke, vil prisen å betale for GPS ligge rundt kr. 100,- pr. dag. Dette betyr at den totale leiesummen plutselig øker med 700 kroner.

Gebyrer, tilleggsutstyr og ekstra forsikringer kan ikke forhåndsbetales

I dag er det slik at du kan bestille og betale leiebilen på nett, men på dette stadiet er det kun grunnprisen du får presentert. Vanligvis følger alle helt nødvendige forsikringer med i grunnprisen på leiebil innenfor Europa. Dette er ansvarsforsikring, kasko- og tyveriforsikring. 

Når det gjelder ekstra forsikringer og tilleggsgebyrer, må dette avtales og betales når du ankommer utleiekontoret. 

Det samme gjelder for tilleggsutstyr. Det er mulig å forhåndsbestille tilleggsutstyr til leiebilen på nett, men du betaler for dette først når du står i skranken og skal hente bilen.

Foto: istockphotos.com

Hva består de nye reglene av?

Endringene vil omfatte hvordan leiebilselskapene oppgir prisene, og den nye praksisen skal gjelde for hele Europa. Det er snakk om å tydeliggjøre totalprisen på leiebiler, slik at alle tilleggskostnader ideelt sett skal være inkludert i sluttprisen. 

Om dette ikke lar seg gjøre må leiebilselskapet ha mer synlig informasjon om de ulike pristilleggene som eventuelt kan tilkomme ved henting av leiebilen. Målet er at ingen som leier bil skal få økonomiske overraskelser på grunn av ekstragebyrer og tilleggskostnader i løpet av leieperioden.

Også avtalevilkårene hos leiebilselskapene skal bli mer forståelig for folk flest, slik at en ikke underskriver på en leiebilavtale uten å forstå innholdet.

Skal du for eksempel leie bil i en by og levere den i en annen, skal gebyret for enveisleie etter de nye reglene legges til totalprisen allerede når du bestiller bilen. I dag betaler du gebyret når du leverer bilen, og har dermed lite kontroll med hvor stor denne utgiften blir.

Hvilke leiebilselskaper vil foreta endringer? 

Endringene vil kun gjelde for de største leiebilselskapene i Europa. Dette er Avis, Sixt, Hertz, Enterprise og Europcar. 

Det betyr at om du skal leie bil hos et annet selskap enn de nevnte, må du være ekstra påpasselig med å lese leiebilavtalen nøye. 

Hva vil endringene bety for deg som skal leie bil?

Først og fremst vil det bli tryggere å leie bil, og du slipper å være bekymret for eventuelle prissjokk i løpet av leieperioden. Det vil også bli enklere å forstå tilleggskostnader og annen viktig informasjon om leiebilforholdet.