Hjem Nyheter På retta og vranga i Drammen i 25 år

På retta og vranga i Drammen i 25 år

I 1995 startet Jorunn Hagen Bø og Sidsel Stensrud Ulla Garn i Drammen. Jorunn hadde den gang jobbet 16 år i Posten, men ønsket seg tilbake til ull-faget hun jobbet i som ung. I dag, 25 år senere, drives firmaet både som fysisk butikk og nettbutikk.

Mens Sidsel Stensrud trakk seg ut av selskapet og pensjonerte seg for tre år siden, har Jorunns datter Elin fylt rollen som medeier og butikkekspeditør. I følge Jorunn Hagen Bø utfyller de hverandre godt.

– Elin er sterk på markedsføring, sosiale medier og yngre moter. Mens jeg er sterkere på andre områder, blant annet det noe eldre segmentet. Det viktigste av alt er at det funker. Og det gjør det, sier Jorunn Hagen Bø.

OL på Lillehammer

Sporen til at Ulla Garn i 1995 ble startet opp skyldtes langt på vei Lillehammer-OL i 1994, og det oppsvinget strikkefaget fikk. Selv om interessen blant nordmenn flest gikk noe ned i 1995, så likevel Ulla Garn dagens lys dette året.

Foto: Geir A. Arneberg

– Med optimisme og tro på oss selv fikk vi det likevel til. Og vi tjente penger allerede i oppstarten. I løpet av alle disse 25 årene har vi bare opplevd stagnasjon ett år. Det var da kommunen oppjusterte og gravde i området rundt butikken for et par år siden, forklarer Hagen Bø.

Gjennom 25 år har hun opplevd store endringer i faget, og i måten å drive butikk på.

– I 2020 er vi bare to butikker igjen i Drammen som driver med garn. I 1995 var det mange. Og i 2020, kontra 1995, er det spesielt tempoet man må holde tritt med. Kundene forventer å få ting der og da. Da må man ha gode lagre, og helst også god fagkunnskap for å veilede. Det har vi. Ulla Garn er vel kanskje den butikken i Norge med størst vareutvalg innen dette faget i dag, sier Hagen Bø.

Høysesongen starter

De siste ti årene har garnbransjen fått et oppsving i Norge. Da Byavisa var innom Ulla Garn var det propp fullt av kunder. Det er mer regelen enn unntaket, og har vært det en god stund.

– Vi har kanskje hatt litt hell i uhellet. Korona-situasjonen gjør jo sitt til at man må ta smittevernhensyn. Men selve konseptet vårt passer jo inn i tiden. Folk blir mer sittende hjemme, og da går også salget av hobbysysler opp. Det merker vi, sier Hagen Bø.

I butikken hennes jobber det i dag seks ansatte, samt en ryddehjelp. Mens mor og datter Jorunn og Elin jobber nesten 200 prosent hver, er de øvrige ansatte på 60 til 80 prosent.

– Men i høytiden – som for oss varer fra nå tidlig høst og frem til påske – jobber flere 100 prosent eller også mer. Slik må vi jobbe for å klare å holde den fysiske butikken i full drift hele året, forklarer Hagen Bø.

I 2017 startet de også opp en egen nettside med salg og veiledning. I løpet av en drøy måned starter de opp en ny og forbedret nettside.

– Den er tiltenkt ekstra service, dedikert kunder som ikke er fra området. Den nettsiden vi har hatt frem til nå er ikke god nok, og derfor satser vi mye på den ny siden – uten at det skal gå på bekostning av vår fysiske butikk, sier Jorunn Bø Hagen.

Ulla Garns 25-årsjubileum feires i disse dager med ballonger i vinduet og gode jubileumsrabatter.

[email protected]