Hjem Nyheter Roser mot Koranbrenningen – markering i sentrum søndag

Roser mot Koranbrenningen – markering i sentrum søndag

Hatice Lük  som er styreleder i Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge (TFHN) og det norsk-muslimske samfunnet i Drammensregionen er initiativtaker bak markeringen.

Markeringen er for respekt, toleranse og fellesskap.

– Enkelte marginale og ekstreme grupper forsøker å såre og krenke oss norsk-muslimer. Det er lov å være kritisk til religion og gi uttrykk for sin kritikk, men brenning av hellige skrifter er en svært dårlig form for ytring. Det er en handling som provoserer og sårer, sier Lük.

Som norsk-muslimer selv ønsker Lük heller å fokusere på dialogarbeidet i lokalsamfunnet vårt, og denne markeringen vil være startpilaren for dette formålet.

Markeringen starter i Strømsø torg og går mot Bragernes torg.

Brente Koranen på torget

Søndag 7. juni rykket politiet ut til Strømsø i Drammen etter melding om at muslimenes hellig bok Koranen ble påtent.

Vitne på stedet som Byavisa Drammen har snakket med og som ønsker å være anonym, forteller at flere personer hadde samlet seg for å se hva som skjedde.

Vitne forteller at ifølge de som sto der først, så var det en mann som hadde løpt fra stedet før flammene hadde startet og de fleste trodde det var han.

Gruppen som tar på seg ansvaret for brenningen kaller seg for Patrioter og brente opp Koranen for å vise sin misnøye til Drammen kommune.

I følge Ekte Nyheter hevder de at dette ble gjort i protest mot kommunen og deres politi siden de har laget en hemmelig liste over organisasjoner som politiet ikke skal gi beskyttelse til når de ytrer seg i det offentlige rom.

Tror på fellesskapet 

– Vi har tro på at respekt, tillit, mot og kjærlighet vil vinne over både fordommer, hat og trusler. Og vi vet at både drammensere og resten av det norske samfunnet tenker det samme, sier Lük.

Fellesskap kan motarbeide diskriminering, rasisme, hat, og fremme menneskeverd, toleranse og gjensidig respekt i et flerkulturelt fellesskap.

– Vi bør bruke våre krefter til å bygge broer mellom ulike trossamfunn og majoritetssamfunnet. Derfor ønsker vi å vise at vi står sammen for fred, kjærlighet og respekt gjennom en markering i Drammen sentrum førstkommende søndag kl 1500, forteller Lük.

Oppmøte er på  Strømsø Torg der Koranbrenningen fant sted. De går deretter over til Bragernes Torg og avslutter med appeller der.

– Vi vil dele ut roser som symbolet på fred, respekt og kjærlighet, sier Lük.

Smittevernhensyn blir tatt på alvor.

De stiller opp med desinfeksjonsmidler og munnbind, og ber alle respektere rådene og reglene for fysisk avstand og andre koronarelaterte anbefalinger fra helsemyndigheter.

Lük og tidligere varaordfører i Drammen Yousuf Gilani kommer til å holde appeller på markeringen.

Tidligere varaordfører har uttalt til Byavisa Drammen før at vi bør heller fokusere på å bygge broer.

– Som ledere i trossamfunn og som politikere kan vi være med og bygge tillit og forståelse mellom mennesker. Alle kan vi motarbeide diskriminering, rasisme og hat, og fremme menneskeverd, toleranse og gjensidig respekt i et flerkulturelt fellesskap. Vi bør heller bruke våre krefter til å bygge bro mellom ulike religiøse trossamfunn og majoritetssamfunnet, sa han.

[email protected]