Hjem Nyheter Samlet i sorgen

Samlet i sorgen

Det er tunge dager i Folkets Hus der medlemmer av Arbeiderpartiet samles i sorgen. 

– De pårørende og berørte merker den enorme støtten, sier Masud Gharakhani.

Drammen Arbeiderparti er i sorg etter den tragiske hendelsen som utspant seg på Utøya fredag 22. juli. Det er stille i Folkets hus mandag morgen, til tross for at det aldri har vært så mange i lokalet noen gang i juli. Utenfor inngangsdøra står en rosebukett og et lys. På et bord i annen etasje ligger en kondolanseprotokoll ved siden av blomster og et brennende lys. Uansett hvem man møter gis det klemmer.

Folkets Hus har åpne dører så lenge det er behov. Kontorsekretær Svein Winge, leder John Erik Molin og Masud Gharakhani, alle Drammen Ap, hjelper berørte i sorgen. Arkivfoto: Marianne M. Jonassen

– Hele Norge sørger sammen. Dette viser Norge på sitt beste når man ser hvordan man står sammen i en slik vanskelig tid, sier Drammen Arbeiderpartis ordførerkandidat Masud Gharakhani stille.

Lørdag kveld var Bragernes Torg fylt av mennesker som ønsket å stå sammen i sorgen. Ungdommer som var utsatt for terrorhandlingen på Utøya fredag ettermiddag, merket varmen og omtanken som de fremmøtte viste ved å danne beskyttende ringer rundt dem. Søndag ble det holdt en interreligiøs markering av Drammen og omegns tros- og livssynsforum (DOTL) på Ypsilon. Mandag var det ett minutts stillhet midt på dagen, og på kvelden deltok tusenvis i et fakkeltog som endte opp på torget.

Tøffe dager

Det er tøffe dager i Folkets hus. Sammen med stortingsrepresentantene Torgeir Michaelsen og Lise Christoffersen koordinerer Gharahkhani alle henvendelser fra Arbeiderpartiets kontorer i Drammen. Allerede fredag kveld ble dørene åpnet for de berørte og deres pårørende som hadde behov for å være sammen i sorgen.

– Det har vært et angrep på demokratiet og ungdomsorganisasjonen AUF. Nå er det viktig å ta vare på hverandre, vise omtanke og støtte. Derfor har vi valgt å holde dørene åpne for de berørte så lenge de har behov for det, sier Gharahkhani.

Fredag kveld var kriseteamet fra Drammen kommune og representanter fra Drammen Arbeiderparti på plass på Sundvollen der senteret for pårørende og berørte ble opprettet.

– Vi ønsker å takke kriseteamet, politiet, helsevesenet og frivillige organisasjoner for den tette kontakten og oppfølgingen som er gitt de siste dagene, sier Gharahkhani.

Allerede lørdag ettermiddag var kriseteamet og politiet i Folkets hus for å bistå med videre oppfølging av de berørte.

– De hadde samtaler med både berørte og deres pårørende. De pårørende har fått kunnskap av kriseteamet om de ulike fasene i sorgprosessen som deres barn går gjennom, sier Gharahkhani.

Åpen dør

Partikontoret i Drammen har daglige samtaler med de som var på Utøya.

– Vi tar kontakt for å høre om hvordan de har det. De kan også komme ned hit for å snakke eller bare være sammen i sorgen. Døra er alltid åpen hos oss, sier ordførerkandidaten.

Flere ansatte ved Arbeiderpartiets kontor avsluttet ferien da de hørte om den tragiske hendelsen på Utøya.

– De ønsker å være til stede for de som sørger. Samholdet er sterkt innad i organisasjonen, sier Gharahkhani.

Tradisjon og samhold

Utøya er ferieparadiset som medlemmer i AUF i en årrekke har samlet seg hver sommer for å bygge broer og diskutere politikk. Masud Gharahkhani deltok selv på flere sommerleire som ung fylkesleder i AUF.

– Det var her jeg fikk nye bestevenner og sterke samholdstradisjoner ble bygget, sier han.

Etter planen skulle Gharahkhani vært tilstede da Gro Harlem Brundtland besøkte Utøya fredag ettermiddag.

–Jeg hadde fått en forkjølelse og ble forhindret fra å reise. Jeg kan ikke tenke «hva hvis jeg hadde vært der». Nå er all fokus og energi på å være der på å være der for ungdommene og alle de berørte jeg kjenner og som har vært gjennom noe av det mest grusomme man kan oppleve, sier Gharahkahani.

Masud Gharakhani skriver seg inn i kondolanseprotokollen i Folkets Hus. Arkivfoto: Tine Haugfos

Fantastisk støtte

Gharakhani har opplevd en enorm støtte de siste dagene. 

– Både kjente og ukjente har kommet bort til meg og gitt en klem. Det varmer.

Han forteller at de berørte og pårørende har registrert hjertevarmen som det norske folk har vist de siste dagene. Arbeiderpartiet i Drammen har også fått flere henvendelser fra ulike organisasjoner og trossamfunn.

– Hele Norge sørger sammen og stiller opp med å vise sin omtanke, sier Gharahkhani.

[email protected]