Hjem Nyheter Samlet inn 100.000 kroner i bryllupsgaver – til ny fabrikk i Romania

Samlet inn 100.000 kroner i bryllupsgaver – til ny fabrikk i Romania

Istedenfor bryllupsgaver ønsket det nybakte ekteparet Signe Myklebust og Niels Fredrik Skarre et bidrag til å få etablert en romsk tekstilfabrikk i Romania. Fabrikken skal drives av firmaet Fair & Square, i den rumenske byen Roman, med kun romer som tilsatte.

–Fristen for å gi en pengegave i vårt navn er utgått. Men innsamlingsaksjonen i regi av Fair & Square pågår fortsatt på bidra.no, opplyser Signe Myklebust.

Lørdag 30. mai giftet Signe Myklebust og Niels Fredrik Skarre seg i Baptistkirken i Drammen. Foto: Marianne M. Jonassen

Gode arbeidsforhold

Da den første tekstilfabrikken til Fair & Square ble etablert i Kina i 2016 var målet å kunne garantere for gode arbeidsforhold for de ansatte.

–Normalt jobbes det for å få de store klesskjedene til å endre seg, men det viser seg at det ikke har fungert i det hele tatt. Noe som førte til at jeg selv måtte gjøre noe med problemet og starte arbeidet med å etablere den første fabrikken i Kina, forteller Sigmund Hegstad.

Ifølge Hegstad var etableringen av fabrikken i Kina uproblematisk med de forholdene de la til grunn.

–Mitt inntrykk er at uansett hvor man bor i verden er alle interessert i å ha gode arbeidsforhold. Noe det også heies på i Kina, sier han.

I alle ledd

Det langsiktige målet er å ta over alle ledd i tekstil produksjonen. Etableringen av fabrikken i Romania er ett steg nærmere for å nå dette målet, ifølge Hegstad.

–Hittil har Guta Tranafir trykket t-skjorter på vårt lille trykkeri i Oslo, men fra august flyttes denne produksjonen til vår nye fabrikk i Romania. En fabrikk som kun skal ha romer som ansatte. Dette for å gi romene muligheten til å jobbe og dermed hindre diskriminering i forhold til blant annet til jobbmarkedet, helsetjenester og mulighet til å skaffe seg sin egen bolig.

–Romer er opptatt av å kunne gå til på en jobb som alle andre og de har derfor et stort engasjement for å skape sin egen arbeidsplass, forteller Hegstad.

En million 

For å sikre drift og lønnskostnader må det stå en million kroner på kontoen før oppstart av fabrikken 3. august. I skrivende stund er det samlet inn 917.000 kroner. Et beløp hvor brudeparet, Signe Myklebust og Niels Fredrik Skarre fra Drammen har bidratt med over 100.000 kroner til.

–Jeg opplever at Signe og Niels Fredrik har gått langt og bruker muligheten til at gavene skal gå til å skape noe for andre, istedenfor å gi en liten sum. Og 100.000 kroner er et stort bidrag som vil komme mange i Romania til gode, forteller Sigmund Hegstad, grunnlegger av Fair & Square og ballettdanser på høyt nivå.

[email protected]