Hjem Arkiv Sankthans-jubileum på Holmennokken

Sankthans-jubileum på Holmennokken

F. v.: Rune Jahnsen, Anders Ording Wang og Rune Eriksen.

I mai 2010 lanserte ildsjelene i Drammenselvas Venner, Rune Jahnsen, Anders Ording Wang og Svein-Rune Eriksen Sankthansfeiring på Holmennokken for første gang. I løpet av disse årene har drammenserne valfartet til arrangementet i sol som i regn.

Når det trommes sammen til jubileumsutgaven av Sankthansfeiring søndag 23. juni har styret i Drammenselvas Venner valgt å fokusere på barnefamilier.

-Vi ønsker å prøve et alkoholfritt arrangement for å nå ut til flere. Mange av dem har kanskje ikke vært der tidligere på grunn av alkoholserveringen, sier styremedlem i Drammenselvas Venner, Svein-Rune Eriksen.

Fantastiske år

De ni foregående arrangementene beskriver Eriksen som fantastiske år.

-Da vi startet opp i 2010 var vi nøkterne og tenkte det ville komme mellom 500 og 600 mennesker. Om det kom 1.000, så var det all right – og 1.500, så var det bingo. Men det kom mellom 5.000 og 6.000. Vi er like overrasket over responsen i dag som for ni år siden, sier han.

I snitt har et sted mellom 3.000 til 5.000 mennesker funnet veien til det årlige arrangementet på Holmennokken. Å la drammenserne få ta del i og bli kjent med gamle tradisjoner i forbindelse med Sankthansfeiringen, er noe Svein-Rune Eriksen setter pris på som frivillig.

-Det er moro å se den gleden andre viser når de opplever Sankthansbål for første gang. Vi etterstreber det å kunne delta på feiringen uten å måtte bruke en eneste krone, sier han og forteller om en rekke aktiviteter for barna søndag 23. juni.

Lokale artister og MS Drammen

Redningsskøyta, med base i Svelvik er på plass igjen. Her får barna og de voksne mulighet til å bli med på en tur på elva for å bli bedre kjent med skøyta og mannskapet. Det er også tilbud om kanopadling for dem som ønsker. På land kan familiens yngste medlemmer oppleve dukketeater, eller prøve seg i klatreveggen og bli sminket.

-Det er fullt opp av aktiviteter som er gratis for barna denne dagen og vi får også besøk av klovner. Det serveres også en gratis is til barna, reklamerer Svein-Rune Eriksen.

MS Drammen kjører skytteltrafikk mellom Skutebrygga og Holmennokken. Og på «Nokken» vil lokale band skape stemning fra en hjemmesnekret scene.

Piknik 

Eriksen anbefaler alle å fylle opp piknikkurven og ta med pledd og campingstoler.

-Vi selger hamburgere, pølser og brus i ulike varianter fra en egen bod også, opplyser han.

I løpet av arrangementet er det hele 30 frivillige i sving på Holmennokken. Ole Moe i Drammenselvas Venner er ansvarlig for Sankthansbålet.

-Vi bruker kun ren ved i det åtte meter høye bålet for å unngå forsøpling av området, sier Eriksen.

Etterlyser sponsorer

Mens innbyggerne har støttet opp under feiringen på Holmennokken, har byens næringsliv vært mer lunkne til å bidra økonomisk, ifølge Eriksen.

-Vi retter en stor takk til Rema 1000 i Tollbugata, Drammen kommune kultur og Kullkompaniet som har støttet oss fra dag en. Men vi etterlyser mer engasjement fra næringslivet generelt i Drammen, sier han og forteller at samarbeidspartneren Aass Bryggeri er udelt positiv til det årlige arrangementet på Holmennokken.

[email protected]