Hjem Nyheter Sankthans-jubileum på Holmennokken

Sankthans-jubileum på Holmennokken

ARRANGØRENE: I 2010 arrangerte Rune Harald Jahnsen (f.v.), Anders Ording Wang og Svein-Rune Eriksen i Drammenselvas Venner Sankthansfeiring på Holmennokken for første gang. I år frir arrangørene til barnefamilier når det inviteres til den årlige feiringen på Holmennokken søndag 23. juni. ARIKVFOTO: BENTE WEMUNDSTAD

I mai 2010 lanserte ildsjelene i Drammenselvas Venner, Rune Jahnsen, Anders Ording Wang og Svein-Rune Eriksen Sankthansfeiring på Holmennokken for første gang. I løpet av disse årene har drammenserne valfartet til arrangementet i sol som i regn. Når det trommes sammen til jubileumsutgaven av Sankthansfeiring søndag 23. juni har styret i Drammenselvas Venner valgt å fokusere på barnefamilier.

–Vi ønsker å prøve et alkoholfritt arrangement for å nå ut til flere. Mange av dem har kanskje ikke vært der tidligere på grunn av alkoholserveringen, sier styremedlem i Drammenselvas Venner, Svein-Rune Eriksen.

Fantastiske år

De ni foregående arrangementene beskriver Eriksen som fantastiske år.

–Da vi startet opp i 2010 var vi nøkterne og tenkte det ville komme mellom 500 og 600 mennesker. Om det kom 1.000, så var det all right – og 1.500, så var det bingo. Men det kom mellom 5.000 og 6.000. Vi er like overrasket over responsen i dag som for ni år siden, sier han.

I snitt har et sted mellom 3.000 til 5.000 mennesker funnet veien til det årlige arrangementet på Holmennokken. Å la drammenserne få ta del i og bli kjent med gamle tradisjoner i forbindelse med Sankthansfeiringen, er noe Svein-Rune Eriksen setter pris på som frivillig.

–Det er moro å se den gleden andre viser når de opplever Sankthansbål for første gang. Vi etterstreber det å kunne delta på feiringen uten å måtte bruke en eneste krone, sier han og forteller om en rekke aktiviteter for barna søndag 23. juni.

Lokale artister og MS Drammen

Redningsskøyta, med base i Svelvik er på plass igjen. Her får barna og de voksne mulighet til å bli med på en tur på elva for å bli bedre kjent med skøyta og mannskapet. Det er også tilbud om kanopadling for dem som ønsker. På land kan familiens yngste medlemmer oppleve dukketeater, eller prøve seg i klatreveggen og bli sminket.

(Saken fortsetter under bildet)

SOMMERFEST: Fritidsbåter er også med på å lage stemning på Holmennokken på Sankthansaften. ARKIVFOTO–Det er fullt opp av aktiviteter som er gratis for barna denne dagen og vi får også besøk av klovner. Det serveres også en gratis is til barna, reklamerer Svein-Rune Eriksen.

MS Drammen kjører skytteltrafikk mellom Skutebrygga og Holmennokken. Og på «Nokken» vil lokale band skape stemning fra en hjemmesnekret scene.

Piknik 

Eriksen anbefaler alle å fylle opp piknikkurven og ta med pledd og campingstoler.

–Vi selger hamburgere, pølser og brus i ulike varianter fra en egen bod også, opplyser han.

I løpet av arrangementet er det hele 30 frivillige i sving på Holmennokken. Ole Moe i Drammenselvas Venner er ansvarlig for Sankthansbålet.

–Vi bruker kun ren ved i det åtte meter høye bålet for å unngå forsøpling av området, sier Eriksen.

Etterlyser sponsorer

Mens innbyggerne har støttet opp under feiringen på Holmennokken, har byens næringsliv vært mer lunkne til å bidra økonomisk, ifølge Eriksen.

–Vi retter en stor takk til Rema 1000 i Tollbugata, Drammen kommune kultur og Kullkompaniet som har støttet oss fra dag en. Men vi etterlyser mer engasjement fra næringslivet generelt i Drammen, sier han og forteller at samarbeidspartneren Aass Bryggeri er udelt positiv til det årlige arrangementet på Holmennokken.

[email protected]