Hjem Nyheter SIAN dropper koran-brenning – steg i riktig retning mener muslimske drammensere

SIAN dropper koran-brenning – steg i riktig retning mener muslimske drammensere

– Dette er første gang vi har fått til dette, og det viser at dialog er veien å gå, sier styreleder for Drammen moské, Sajid Mukhtar.

Diskusjonen blant muslimer i Norge og ikke minst etniske norske, går hett for seg i sosiale medier om SIAN.

Noen mener at muslimene i Norge ikke bør gi SIAN oppmerksomhet, andre ønsker å organisere seg og demonstrerer under markeringene til SIAN, andre mener dialog er veien å gå.

Og det siste er det en arbeidsgruppe som kaller seg for Muslimsk dialogforum etablert av noen drammensere står for. Den ble dannet etter at en person tente på Koranen på Strømsø torg og løp av sted.

– Tanken er at denne arbeidsgruppen skal bli en tankesmie etter hvert, forteller Sajid Mukhtar som er blant de som har vært med å etablere denne arbeidsgruppen som ønsker å føre en dialog med Sian.

Dialog nytter

– Vi har blitt kritisert av våre egne og andre at det ikke vil være til nytte. I dag har SIAN valgt og ikke å krenke Koranen under deres demonstrasjon i Hamar, sier Sajid Mukhtar styreleder i Drammen moské.

En liten seier er ikke slik han vil beskrive dette, men heller som et riktig steg i riktig retning. – Dette gjør at vi blir motiverte til å jobbe mer med det, sier han.

Han forstår kritikken og frustrasjon som har bygget seg blant spesielt unge muslimer.

– Men hvordan kan de kritisere en dialog som ikke har startet en gang? Vi i Drammen moské støtter all arbeid som er med på å nedtone konflikter. Derfor har vi lyst til å prøve dette om det virker er det positivt om ikke så har vi prøvd, men vi kan ikke avslutte en dialog som aldri har startet, sier han.

Ødelegger for andre

Han mener at de som arrangerer motdemonstrasjoner mot SIAN ødelegger for andre muslimer.

–Jeg skjønner ungdommene. De føler seg krenket, men jeg oppfordrer alle unge til og ikke stille opp på slike motdemonstrasjoner så lenge det ikke er garanti at det skal være en fredelig demonstrasjon, sier han.

Ikke bare oppfordrer han ungdommen, men muslimske ledere også.

– Her har muslimske ledere sviktet, de må komme på banen og komme med utspill og ta deres ansvar på alvor, sier han.

Sajid sier det er positiv at SIAN har tatt det valget de har tatt med og ikke brenne Koranen på Hamar.

Sian vil fokusere på dialog

For å vise at Sian sitt fokusområde ikke er oppmerksomhet og oppstandelse, men informasjonsvirksomhet herunder dialog, vil vi avstå fra å brenne Koranen under arrangementet på Hamar.  Det skriver Thorsen i en pressemelding.

– Det er mitt håp at det i Drammens islamske miljø er flere ressurspersoner som Yousuf Gilani, som ønsker å praktisere demokrati slik det er ment å skulle gjøres ved fri meningsbrytning om sak fremfor mistenkeliggjøring av personers motiver for å ønske dialog, sier han.

Drammensere kom på banen

Muslims dialogforum etablerte seg etter koranbrenningen på Strømsø i juni.

Det ble arrangert en markering med roser med initiativ fra Hatice Lük, styreleder i Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge (TFHN). Og etter en middagsinvitasjon fra tidligere varaordfører Yousuf Gilani.

Leder Lars Thorsen i SIAN mente at de ikke kommer til å løse noe ved å møtes ved en middag.

Han foreslo dialogmøte med publikum og nøytral ordstyrer. Etter to arbeidsmøter ble datoen satt for et slikt møte som blir 24, oktober på FN- dagen.

Muslimsk dialogforum består av private personer. Dette er medlemmene i forumet: 

Yousuf Gilani
Sajid Mukhtar
Hatice Lük
Whahab Qadri

[email protected]