
Dette er en vemodig og litt trist dag, sier Nils Erik Nilsen (78), mens han skuer utover banen denne grå desemberdagen. Selv er han barnebarnet til Ludvig Nilsen, Drammen Travbanes «far», og Nils Erik var selv til stede på det første travløpet i 1955.
Jeg var også med bestefar og snakka med Lie som eide grunnen her sammen med en Kjøsterudgård to-tre år før travbanen på Åssiden ble en realitet.
Etter at travbanen på Marienlyst ble lagt ned i 1949, måtte man finne et nytt sted å anlegge en ny bane. Frydenlund i Lier var også aktuelt, men valget falt til slutt ned på Åssiden, forteller 78-åringen.
Transportfirmaet til familien Nilsen brukte både mannskap og kjøretøy i mange år for å vedlikeholde banen før travløpene. Ludvig Nilsen ble ikke kalt Drammen Travbanes «far» for ingenting.

Leirras ødela
Nils Erik Nilsen husker også godt det store leirraset mot Kjøsterudbekken som ødela både bane og publikumsfasiliteter på østsiden av travbanen i 1955. Søndag 28. august var det stort publikumsinnrykk fordi Drammensdagen ble avviklet, og dagen etter kom leirraset. I avisene var det naturlig nok store oppslag om «nesten-katastrofen» på Drammen Travbane. Ildsjelene i travmiljøet tro til igjen, så travbanen var klar igjen til nye løp neste sesong.
Variert program
Programmet på avslutningsdagen på lørdag var ellers variert og inneholdt både ponniløp, montéløp og «vanlige» V75- løp med travhester.
For de ikke innvidde er montéløp et veddeløp med rytter i sal, mens travløp foregår med hest og sulky. Det aller siste løpet før lysene ble slokket var selvsagt Ludvig Nilsens Minneløp, og da hadde nok mange en klump i halsen. Ikke minst etterkommerne etter Ludvig Nilsen som var til stede denne grå lørdagen.
Publikumsoppslutningen var imidlertid meget god, og her møtte travfolket mannsterke opp for å ta farvel med en gammel «venn».

Legges ikke ned
Etter 65 år med travkjøringer var dette altså den siste totalisatorkjøringen. Etter planene skal området bli utbygd med boliger og næringsvirksomhet.
Travsporten i Buskerud skal imidlertid ikke legges ned, for midler fra utbygging av området vil bli brukt til å oppgradere eksisterende anlegg, samt etablere nye anlegg og muligheter for travsporten. Utviklingen i travsporten har vært i stadig endring, og endringer i antall starthester har gått ned, sier daglig leder gjennom 26 år på Drammen Travbane, Hans Roar Bakken.
Det vil umiddelbart føles «litt tomt» når det ikke lenger kjøres løp på banen. Men det er med verdighet og stolthet alle rundt Drammen Travbane gjennom banens historie med en god følelse kan slå seg til ro med hva banen har tilført travsporten av positive verdier og opplevelser, avslutter han.
Fakta om Drammen Travbane
Drammen Travbane ble åpnet 2. pinsedag 1955 med Ludvig Nilsens Minneløp. Ludvig Nilsen, som gjerne kalles Drammen Travbanes «far» fikk dog aldri oppleve travløp på den nye banen. Han døde nyttårsaften 1954, snaue fem måneder før åpningsdagen. Ludvig Nilsens Minneløp ble også det siste løpet som ble kjørt her på banen avslutningsdagen 21. desember 2019.
- 2 369 løpsdager er avviklet
- 19 623 løp er gjennomført
- 229 264 starter samlet i alle løpene
- 115 000 hester har startet på banen
- 485 millioner kroner er delt ut i løpspremier til hestenes eiere
- 4,75 milliarder kroner et det spilt mot løp avviklet på banen
Kilde: http://www.drm.no