Hjem Reportasje Fortalte om alkohol-problemene i beste sendetid

Fortalte om alkohol-problemene i beste sendetid

Historien om alkoholikeren og P4-profil Michael Andreassen kunne fått et tragisk utfall – hvis det ikke hadde vært for sjefen hans Per Henrik Stenstrøm.

Hør video med Andreassen her: https://www.facebook.com/byavisadrammen/videos/585721245519580/

I 1996 jobbet Per Henrik Stenstrøm som programleder i debattprogrammet «Sytten Tretti» på P4, mens Michael Andreassen jobbet i sportsredaksjonen for samme kanal. I 2009 ble Stenstrøm sjefen til Andreassen. Gjennom programmene «Michael direkte» og programlederjobben for «Vinterlyd» ble Michael Andreassen raskt radiokanalens største profil. Men det var ikke gitt at det skulle gå så bra. En tidlig vårdag 2012 kollapset Andreassen på jobb. Fra å bli fraktet med ambulanse til legevakta, gikk turen direkte videre til Rusmottaket (RAM) på Aker sykehus.

Da han kom til seg selv måtte han ringe til administrerende direktør i P4, Kalle Lisberg og informere om innleggelsen. I redsel for å miste jobben forteller han gråtkvalt om hva som hadde skjedd. Reaksjonen til Per Henrik Stenstrøm og Kalle Lisberg overrasket Michael Andreassen. Fremfor en ventet kald skulder, stod hans overordnede med en utstrakt hånd.

– Kalle sa at han er glad i meg, at jeg skulle ta vare på meg selv og bli frisk. Han sa: «Jobben din har du, det skal du ikke bekymre deg for. Hvor vil du på institusjon? Skal jeg ringe for deg, eller vil du ringe selv? Husk, be dem sende faktura til oss», forteller Michael Andreassen.

Puslebiter

Vi skrur tiden tilbake til da P4 hadde hovedkontor på Lillehammer. En tid det heller ikke var uvanlig at bedriftskortet lå i baren og at de ansatte kunne drikke og spise på radiokanalens regning.

– Vi journalister kom fra forskjellige steder i landet. Det å gå fra jobb i nærradioen med knapper og glansbilder i lønn, til å bli spandert på, ble en brå omvelting, men veldig stas, erindrer Andreassen.

Etter hvert som kolleger flyttet på seg, kombinerte Andreassen journalistjobben i P4 med en jobb i utelivsbransjen på Lillehammer. En jobb hvor han konsumerte mer alkohol enn normalt var. Drikkemønsteret roet seg noe da han fikk barn i 2003, før det skjøt ny fart noen år senere.

– Turneene med P4 var de verste, og i 2005 var det ganske tydelig at jeg hadde et problem. Under et legebesøk dette året fikk jeg diagnosen bipolar lidelse. Noe som også P4 fikk til å stemme. For jeg var jo kunstnerisk og hadde et kreativt yrke, forteller Andreassen.

Perioden fra 2008 til 2012 ble de tyngste årene for Michael Andreassen.

– Det var ingen som visste hvor gærent det sto til. I ettertid er det normalt å stille seg spørsmålet om hva kunne vi ha gjort annerledes, sier Per Henrik Stenstrøm og utdyper.

– Michael var superproduktiv og alltid positiv. Han var aldri borte fra jobb, så det var ingenting å ta tak i. Og vi tenkte at vi utsetter «ryddingen» i boden til neste uke.

Økonomisk kaos

I 2005 var det var mulig å få et lite innblikk i hvordan han egentlig hadde det.

– P4 stilte opp og var villig til å fikse og ordne da det kom inn meldinger om tvangstrekk, forteller Stenstrøm.

– Dere trodde vel bare at jeg hadde surret det til økonomisk. Men jeg surret det jo til senere også, supplerer Andreassen.

FRA DRAMMEN: P4-profil Michael Andreassen (47) startet sin karriere i nærradioen Radio Fakta som 13-åring. Senere i NB-Radio og Radio 1. I 1996 gikk veien videre til P4, hvor han som programleder i «Michael direkte» er en av kanalens største profiler. I 2016 ga han ut boka «Jeg heter Michael og er alkoholiker» på Kagge Forlag. ARKIVFOTO: MARIANNE M. JONASSEN

I foredraget «Avhengig» dveler foredragsduoen Stenstrøm/Andreassen ved hendelser som oppsto allerede i 2005 og om det kunne vært gjort noe annerledes den gangen.

– Vi kunne ha klint til og spurt om hvor gærent det egentlig var. Og hadde vi kommet til bunns i ting, så kunne kanskje syv år med rus vært unngått, sier Stenstrøm.

Flere scenarioer

Scenarioene om hvordan utfallet kunne ha blitt den gangen i 2005 er mange, ifølge Michael Andreassen.

– At P4 hadde stilt et ultimatum den gangen kunne muligens vært løsningen. Det vet vi jo ikke. På den annen side kunne utfallet vært at jeg hadde mistet det viktige fundamentet som arbeidsplassen er for meg. Om jeg da hadde gått til grunne, hadde det verken vært Per Henriks eller P4s skyld.

I dag anbefaler Michael Andreassen arbeidsgivere om å stille krav og inngå avtaler med ansatte som sliter med rus, og samtidig tilby hjelp.

– Det er lett å tenke at man går inn en persons private sfære ved å ta samtalen. Men det gjør det ikke. For det er ikke greit å gå på jobben med alkohol innabords. Det er heller ikke greit å drikke alkohol på jobbturer. Du bryter ikke inn i privatlivets fred når du faktisk er på jobb, sier Andreassen.

Bevissthet

Michael Andreassen beskriver sin historie som et ekstremt tilfelle.

– De fleste som drikker i perioder i Norge er ikke alkoholikere. Det er bevisstheten på arbeidsplasser vi ønsker å gjøre noe med. For 90 prosent av de som drikker risikofylt endrer drikkemønsteret ved enkle midler, sier han og forteller bare det å ha et avklart forhold til alkohol og spill på arbeidsplassen gjør at man kan gjøre noe med de store massene.

– Snakk om hvordan dere ønsker å ha det på arbeidsplassen og når ting er avklart er det lettere å gå til noen etter festen og si at vi ble enige om å ikke ha det sånn.

Bytt ut

Med enkle grep mener Per Henrik Stenstrøm og Michael Andreassen at det er mulig å bytte ut vinlotteriet eller fredagspilsen med andre sosiale settinger.

– Gi heller en påskjønnelse i form av en blomst eller bok, istedenfor alkohol, oppfordrer Stenstrøm.

– Dagens samfunn består av mennesker fra forskjellige religioner og tilhørighet som gjør at de ikke drikker alkohol. Så bytter man ut vinlotteri med fredagslotteri så er mye gjort allerede. Og da er lotteriet mer inkluderende å være med for alle, påpeker Andreassen.

I sitt foredrag «Avhengig» vil duoen forsøke dele ut redskaper til bruk for at kolleger kan gi en utstrakt hånd overfor ansatte som sliter med rusproblemer. For den utstrakte hånden Stenstrøm ga til Michael Andreassen i 2012, ble også hans livbøye. Syv år senere står de altså på samme scene og forteller historien om alkoholikeren og hvordan hans sjef tenkte.

[email protected]