Hjem Nyheter Sjøspeiderne endelig tilbake i egne lokaler

Sjøspeiderne endelig tilbake i egne lokaler

Brannvakta er nå nyoppusset og nyåpnet etter en lang og omstendelig prosess med søknader og ombygging. Bygget ble opprinnelig gitt til sjøspeideren for en symbolsk sum av kommunen i 1972 for at de skulle benytte det som møtelokale. Sjøspeideren tok gladelig imot og brukte bygget flittig til nettopp dette formålet i 43 år, før en driftig sjel hos Drammensregionens Brannvesen oppdaget at bygningen manglet brukstillatelse for møteaktivitet. 

– Etter 43 års bruk viser det seg at huset aldri ble omgjort fra «lager» til «forsamlingshus» i kommunen sitt eiendomsregister, forteller gruppeleder i Sjøspeidergruppen Grith Overgaard Fosnæs. 

Lang søknadsprosess

Dermed måtte den lille frivillige organisasjonen søke om bruksendring på bygget, som viste seg å være en strabasiøs og dyr affære. Man må blant annet benytte seg av kommune-godkjente private firmaer i prosessen med søknaden, og de jobber ikke gratis. I tillegg skal kommunen ha betalt for søknaden, så Fosnæs og Sjøspeiderne måtte først skaffe penger bare for å få på plass søknaden. Dette foregikk også på samme tid som byggesaksavdelingen var midt i stormen rundt korrupsjonsskandalen, og hadde dermed det byråkratiske petimeteret skrudd opp til maksimal kapasitet. 

 – Vi ble litt skadelidende av det også. Og det tok veldig lang tid å finne ut hvordan vi kunne få søknadsprosessen i gang, sier Fosnæs. 

Da søknaden gikk gjennom måtte så Sjøspeiderne gjøre store forandringer på bygget for at det skulle kunne godkjennes for møteaktivitet. Det viste seg at brannmenn i fordums tid aldeles ikke var sikret mot brann i egen brannvakt, for Sjøspeiderne ble pålagt å gjøre kostbare oppgraderinger i form av å få på plass blant annet nye brannvegger, fluktveier og en brannstige. 

Fikk Æreskniv

Sjøspeiderne i Drammen var ikke en organisasjon med millioner på bok, og ble dermed nødt til å se seg rundt etter finansiering. Etter mange frivillige arbeidstimer klarte Fosnæs og andre frivillige å skaffe de nødvendige halvannen million kronene fra en rekke fond og legat. Blant disse var Einar Juuls Legat som bidro med 350.000 kroner som var nødvendig bare til søknadsprosessen. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt opp mot en million, og Stormberg donerte en brannstige. 

– Uten denne hjelpen hadde det ikke gått, sier Fosnæs. 

Ombyggingen av Brannvakta hadde heller ikke gått uten at Sjøspeiderne med familier selv la ned utallige dugnadstimer for å gjennomføre prosjektet. Ledelsen av denne innsatsen gikk ikke upåaktet hen og Fosnæs ble tildelt Speiderforbundets Æreskniv under nyåpningen av lokalene. 

– Det ble jeg veldig rørt over! Min store beskjed er at man virkelig skal være sterk som frivillig for at ting skal bestå. Det kommer ingen og fikser noe for deg. Jeg har holdt ut fordi jeg har blitt glad i ungdommene og vil gjerne at denne Sjøspeidergruppa skal bestå. Så jeg skal takke meg selv litt, og samtidig har jeg fått masse støtte fra både sjøspeidere og foreldre, som også ser nytten og gleden ved å være aktiv både på land og til sjøs gjennom oppveksten, sier ildsjelen. 

[email protected]