Hjem Nyheter Skal tråkke til i Beintøft-konkurransen

Skal tråkke til i Beintøft-konkurransen

Buskerudbyens prosjektansvarlig for sykler, Trond Solem

Hvem er de mest ivrige skolebarna i Buskerudbyen?
Beintøft-konkurransen erstatter «Aktiv på skoleveien» denne høsten. Den årlige «Aktiv på skoleveien» ble som kjent avlyst i år grunnet korona-pandemien.

I regi av Miljøagentene loves det fine nasjonale premier, mens Buskerudbyen bidrar i tillegg med lokale premier. Den gjeveste premien tilfaller den mest aktive lokale barneskolen som får et gavekort på 5.000 kroner til aktivitetsutstyr.

De siste sju årene har Buskerudbyen-kommunene samarbeidet om å arrangere Aktiv på skolevei-aksjonen på våren. På grunn av korona-pandemien ble aksjonen først utsatt til høsten. I stedet har man nå valgt å samarbeide med Miljøagentene og deres nasjonale Beintøft-konkurranse, med et nasjonalt mål om at 80 prosent av barn og unge skal gå eller sykle til skolen.

-Det vi vet er at målet oppnås hver gang vi har arrangert Aktiv på skolevei. Det regner vi med å klare i vår Beintøft-konkurranse også. Siste gang var det 85 prosent av elevene som enten gikk eller syklet til skolen, forteller Buskerudbyens prosjektansvarlig for sykler, Trond Solem (45) til Byavisa.

Buskerudby-samarbeidet – alle kommuner mellom Kongsberg og Lier – ønsker å bidra til det gjennom blant annet å få flest mulig med på Beintøft-konkurransen.

Lover å tråkke til

Trond Solem, innflyttet drammenser for ett år siden til Åskollen, har med seg to kommende fjerdeklassinger til møtet med Byavisa. Både sønnen Einar (9) og klassekameraten Iver Sperre Breivik (8, snart 9) lover at de skal bidra til at Åskollen skole får gode resultater i Beintøft-konkurransen.

– Vi skal sykle hver dag. Ihvertfall så lenge det ikke er glatt eller snø ute. Da setter vi bort sykkelen, uttaler de to kameratene.

Iver bor 800 meter fra skolen, mens Einar bor en knapp kilometer unna.

– Det er gøy å sykle. Og så er det greit å sykle alene til skolen, for det er sykkelvei hele veien. Hjemover bruker vi litt lenger tid, for da treffer vi på venner og sykler ofte flere sammen, forklarer de to unggutta, som håper innsatsen til og fra skolen til slutt kan resultere i noen premier også.

Hva er Beintøft?

I likhet med «Aktiv på skoleveien», er Beintøft en aksjon som retter seg mot klasser på 1. til 7. trinn, og har som mål at flere barn går og sykler til og fra skolen. Det er bra for helsa til den enkelte elev og trafikksikkerheten for alle rundt skolen. Mer oppmerksomme og våkne barn er en viktig tilleggseffekt.

Beintøft-aksjonen foregår ved at læreren i klassen snakker med elevene om hvor mange som har gått, syklet eller brukt kollektivtransport til og fra skolen hver dag. Dette rapporteres inn via en nettside. Klassen får da poeng etter som hvor mange som aktivt deltar.

I tillegg kan læreren velge å la klassen løse et kreativt ukesoppdrag. I år er temaene: Trafikk og forurensning, Friluft og natur, Regnskog, og Søppel, plast og resirkulering. Klassen deltar med å dele bilder av fullført oppdrag, og belønnes da med ekstrapoeng.
Beintøft-konkurransen premierer de beste klassene nasjonalt og på fylkesnivå. I tillegg premieres vinnere av de kreative ukesoppdragene. Buskerudbyen vil også premiere klasser og skoler. Foruten gavekort på 5.000 kroner til vinnerklassen, blir det også premier til nummer to og tre.

Iver Sperre Breivik og Einar Solem har begge startet i fjerde klasse på Åskollen skole, og skal bruke syklene sine til og fra skolen - både før og etter Beintøft-kampanjen. Foto: Geir A. Arneberg

Lokale tilpasninger er viktig

For mange elever vil det være umulig å gå eller sykle hele veien til skolen. For at flest mulig elever får vært med på Beintøft og får del i de positive effektene aksjonen gir, er det viktig at skolene hjelper til med tilpasninger. Skoleveien er en viktig del av elevenes hverdag, og kan tematiseres før aksjonen starter. Hvem går sammen med hvem? Hvem får gå til skolen? Hvem blir kjørt? Hvorfor er det slik? Hvordan kan de som må bli kjørt til skolen likevel få blitt med på aksjonen? Noen eksempler på lokale tilpasninger:

Til Skotselv skole i Øvre Eiker er det mange elever som må ta buss. For at elevene likevel kan være aktive på skoleveien, har man blitt enige om at elevene går av bussen to bussholdeplasser tidligere og går cirka 500 meter til skolen. Og urettferdig er det ikke, for mange av de andre elevene bor bare 500 meter fra skolen.

Ledelsen og FAU ved Oddevall skole i Lier har blitt enige om flere drop-punkter der elever som kjøres til skolen kan settes av på. Fra drop-punktene går elevene sammen med elever i 6.-7. klasse, som følger elevene frem til skolen. Oddevall skole ble forøvrig beste barneskole i Aktiv på skoleveien 2014, 2015, 2016 og 2017.

Gode forbilder

Buskerudbyen har også flere tilbud som kan gjøre det enklere for både lærere og foresatte å gå foran som gode forbilder. Elsykkelbiblioteket i Svelvik, på Strømsø og i Krokstadelva låner ut gode sykler i 12 dager. Da kan man få prøve ut om en elsykkel kan fungere i hverdagen. Det vil også bli egne vintersykkel-kampanjer i regi av Drammen kommune og Buskerudbyen senere på høsten.

[email protected]